Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Tot 20% prijsstijging in 2 jaar voor overtocht Waddeneilanden

Vakantie gepland naar de Waddeneilanden? Ook dan ontkom je niet aan het inflatiespook. FerryGoGo keek in 2022 al naar wat ongeveer de kosten voor een trip naar de Waddeneilanden waren. Recent onderzochten we de prijzen van overtochten deze zomer, onder andere in totaal en de prijs per kilometer. En als we voor deze zomer specifiek kijken naar de kosten van een trip naar de Waddeneilanden ten opzichte van 2 jaar geleden zien we prijzen die tot wel 20% oplopen in slechts 2 jaar.

In dit prijsonderzoek hebben we de data van 2022 en 2024 tegen elkaar afgezet en gekeken naar de zomer, een week van zaterdag tot zaterdag. Telkens is er gekeken naar een gezin van 4 personen met en / of zonder auto.

De conclusies die we kunnen trekken uit de prijzen:

  • Texel blijft veel goedkoper om te bezoeken dan de andere eilanden. Ga je met 4 personen en een auto in begin juli? Dan is Texel ongeveer 8x zo voordelig als overtocht als Terschelling.
  • Daarmee is de overtocht naar Terschelling bijna €300,- duurder dan die naar Texel voor een gezin van 4 met auto.
  • De prijsinflatie voor voetpassagiers naar Vlieland en Terschelling is het hoogst, met respectievelijk 19,2% en 18.9% prijsstijging in slechts 2 jaar.
  • De overtochten naar Ameland en Schiermonnikoog zijn aanmerkelijk goedkoper
  • Kijk je naar de absolute stijgingen – dan steeg de prijs voor de overtocht met 4 personen en auto naar Terschelling met meer dan €40,- behoorlijk door.

* er is bewust gekeken naar overtochten overdag, niet de uitzonderingen van de eerste of laatste veerboot die vaak net wat goedkoper is.

Het grote prijsverschil met Texel (Teso) en op zichte van de andere eilanden blijft opvallend. Dit komt mede doordat Teso in handen is van de bewoners. Ook als je naar prijs per kilometer kijkt komt Texel er het voordeligste uit[1]Dit ben je deze zomer kwijt aan een overtocht met de ferry, FerryGoGo.com.

In het eerdere onderzoek is ook op te maken dat de prijsstijging stapsgewijs lijkt te gaan, als je 2023 met 2024 vergelijkt was er een prijsstijging die tussen de 8% en 10% lag.

Desalniettemin is het een behoorlijke stijging in de prijs van overtochten die sowieso al niet voordelig waren. Ook in internationaal opzicht zijn de prijzen van de Nederlandse binnenlandse veerboten opvallend hoog.

De prijsstijgingen hebben onder meer te maken met stijgingen van brandstofprijzen en milieu vereisten waaraan voldaan moet worden.

Besparen op de overtocht? Let dan hier op

  • Er zijn speciale daltarief overtochten
  • Doordeweeks zijn de tickets soms goedkoper bv richting Texel
  • Pak je de vroegste of de laatste boot, dan kan dat wat in de prijs schelen.

Benieuwd naar de specifieke prijsdata van 2022 vs 2024? Die is ook in dit overzicht te vinden.

Eerdere publicaties over dit onderwerp.

JW van Tilburg
JW van Tilburg

JW is één van de mede oprichters van FerryGoGo, is gek op eten, drinken en reizen! Zoekt graag gegevens en geschiedenis uit over de vele bestemmingen op FerryGoGo. Moet op één of andere manier altijd weten hoeveel mensen waar wonen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Ferrygogo.nl
Logo