Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Boot naar Londen

Met de auto naar Londen

Londen is met de auto en per veerboot goed bereikbaar. Je hebt de keuze tussen een overtocht overdag of 's nachts. Een voordeel van reizen met de veerboot ten opzichte van de Eurotunnel is dat het vaak aanzienlijk goedkoper is, en de reistijd niet veel langer is gezien de inchecktijd van een uur bij de tunnel.

Reis je te voet?

Overweeg dan de Eurostar die direct naar Londen gaat vanaf Amsterdam of Rotterdam. Wil je toch met de ferry? Dan kun je alleen bij Calais-Dover alleen met P&O Ferries. Op de andere overtochten kun je alleen met een vervoermiddel aan boord. Via Hoek van Holland – Harwich naar Londen met Stena Line kan ook gewoon als voetganger.

Kaart overtochten Londen

Gebruik de interactieve kaart om de juiste overtocht en veerbootmaatschappij te vinden. Je kunt inzoomen en uitzoomen en de routes in de havens bekijken.

RouteVertrekAankomstVanaf utrechtDuur overtochtAfstand Londen centrum 🚗 Maatschappij
Hoek van Holland Harwich 80 km6u 30 of 9u 30135 kmStenaLine
Duinkerken Dover 305 km2u132 kmDFDS
CalaisDover 329 km1u 30132 kmDFDS, P&O, Irish Ferries

Als je per ferry naar Londen wil, dan kun je het beste kiezen uit de drie overtochten uit de route kaart. Hoek van Holland-Harwich is de langste overtocht op een indrukwekkende veerboot waarop veel entertainment te vinden is. Deze kun je als nacht- of dagvaart boeken. 

Boten vanuit Duinkerken of Calais naar Dover zijn veel functioneler en sneller. Deze zijn vooral handig als je het niet erg vindt om eerst een stukje te rijden en vervolgens een korte ferry-overtocht te nemen.

Overtochten naar Londen

Duinkerken ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
75 km
2 uur
Tot 12 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
81.00
Populair
stenaline ferry

Hoek van Holland ⇒ Harwich

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
Stena Line
195 km
6,5 uur, 8,5 uur
Tot 2 per dag
Met overnachting
Cruiseferry
54.00
Populair
PO-ferries-1.png

Calais ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
P&O
42 km
90 min.
tot 10 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
96.00

Calais ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
42 km
90 min.
tot 15 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
97.50

Calais ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
Irish Ferries
42 km
90 min.
Tot 12 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
90.00

De boot naar Londen is een voordelige en bovenal leuke en ontspannen manier van reizen. Op de ferry naar Londen heb je de mogelijkheid om gemakkelijk je auto mee te nemen. Echter, met opties van StenaLine, is het ook heel eenvoudig en betaalbaar om als voetpassagier aan boord te gaan van een heuse cruiseferry.

Of je nu zoekt naar de snelste routes, de beste prijzen, of een reis vol comfort en stijl, wij bieden alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken

Optie 1: Hoek van Holland - Harwich met Stenaline

Laten we beginnen met de enige directe overtocht van Nederland en Engeland. De dagvaart van Stenaline brengt je vanaf de haven van hoek van Holland relatief snel naar Engeland. Deze overtocht duurt 6u 30m. Londen centrum is dan ongeveer nog twee uur per auto. Met de trein kan het zelfs in 1,5 uur.

Je kunt ook kiezen voor een nachtvaart. Deze is langer, maar je hebt wel het voordeel van een hotelovernachting op een cruiseferry. Dat zijn schepen met veel entertainment en goede horeca. Dit kan dus een hele leuke start zijn voor een weekendje weg naar Londen met de boot. 

Het is natuurlijk belangrijk om de vertrektijden van de ferry aan te laten sluiten op jouw schema. Deze kun op onze route informatie pagina vinden. 

Reizen met het openbaar vervoer

Als je met het openbaar vervoer en de ferry wil reizen, dan is deze Hoek van Holland-Harwich de meest logische keuze.

In Harwich ligt direct tegenover de terminal een treinstation met verbindingen naar Londen centrum die maar 1,5 uur duren. Stena Line biedt hiervoor een zeer voordelig combinatieticket.

Optie 2: Duinkerken-Dover of Calais-Dover

81.00
Populair
97.50

Duinkerken-Dover en Calais-Dover zijn beiden overtochten waar je eerst een stuk voor moet rijden. Je bent vanuit Nederland zeker wel tussen de 2,5 uur (Breda-Duinkerken) en 6 uur (Groningen-Calais) onderweg. vervolgens is het nog 135 km naar het centrum van Londen als je in Dover van de veerboot afrijdt. 

Drie veerbootmaatschappijen opereren op de route naar Dover. Hoewel hun prijzen enigszins overeenkomen, variëren deze afhankelijk van de drukte aan boord. Soms kan het voordeliger zijn om voor een bepaalde maatschappij te kiezen omdat deze bijvoorbeeld andere tarieven hanteert voor auto's met meerdere personen.

  • Je kunt de actuele prijzen met elkaar vergelijken in deze boekingsmodule.

Voor voetpassagiers zijn deze veerboten veel minder geschikt dan de Hoek van Holland-Harwich ferry. Zo laten DFDS en Irish Ferries zelfs geen voetgangers toe op de boten. Ook zijn de havens met het openbaar vervoer matig te bereiken. Voor voetpassagiers raden we dan ook aan om voor Stena line te kiezen of de Eurostar trein door de Kanaaltunnel te boeken.

Kosten overtochten Londen

De ferry naar Londen is best voordelig. Zeker de reis van Stenaline met het openbaar vervoer is voordelig en misschien wel de goedkoopste manier om per veerboot in Londen te komen. 

De nachtvaart van Hoek van Holland naar Harwich is een stuk duurder. Een nachtelijke retourreis voor twee personen met een auto in het hoogseizoen op een drukke dag kan oplopen tot €513 of zelfs meer.

RoutePrijsindicatieBekijk actuele prijs
Hoek van Holland – Harwich met auto€72
Calais – Dover met auto€81
Duinkerken – Dover met auto€81
Hoek van Holland – Harwich (combi ferry trein ticket)€51

Hoe lang duurt reis naar Londen met de boot?

Om een goede indruk te krijgen van hoeveel tijd je met de reis naar Londen kwijt bent, hebben we alle tijden voor je op een rij gezet (vanuit Utrecht gezien).

FerryNaar ferryBoardenVaartijdNaar LondenTotale reisduur
Van Hoek van Holland Naar Londen1u 15m45m6u 30m2u10u 30m
Ferry + trein1u 35m45m6u 30m1u 15m10u 5m
Via Duinkerken-Dover3u 20m1u 30m2u1u 45m8u 35m
Via Calais-Dover3u 45m1u1u 30m1u 45m7u 30m

houd er rekening mee dat alles in dit reisschema ideaal verloopt. In de praktijk zul je overal waarschijnlijk wat meer tijd voor (moeten) uittrekken. Zo zijn er recentelijk in Calais vaak opstoppingen bij de paspoort controles. Dit wil je hoe dan ook voorkomen. Ga je via de verbindingen in Frankrijk? Overweeg dan ook de rustigere Duinkerken verbinding.

Welke boot kies je?

De keuze voor welke boot naar Londen je neemt, hangt af van hoe snel je naar Londen wil, hoeveel je wil uitgeven en of je liever wat langer of korter op de veerboot bent.

De veerboten over het kanaal zijn snel, de veerboot naar Harwich is meer luxe en entertainment. Je komt dan vroeg aan in de haven waarna je vroeg richting Londen kunt. Dit is wat duurder, maar je bespaart ook op een extra overnachting in Londen. Dit is voor veel reizigers ook een leuke keuze aangezien er veel te doen is aan boord. Denk dan aan nachtclubs, shows, shops, een casino en meer. 

Vanuit Nederland kan het dus ook zeker lonen om wat langer in de auto te zitten en de ferry vanuit Frankrijk te pakken. Vanaf bijvoorbeeld Rotterdam ben je zo'n 3 uur onderweg richting Duinkerken, en iets langer naar Calais. De boot doet vervolgens respectievelijk 2 uur (Duinkerken) en 1.5 uur (Calais) over deze overtochten.

Trein en ferry combi ticket voor Londen

Zoals we eerder al hebben benoemd heeft Stena Line speciale ferry en trein tickets. Combi tickets voor de veerboot naar Harwich van waar je vervolgens doorreist per trein naar Londen. En dat al voor €74,- per persoon.

In Engeland reis je dan per trein met Greater Anglia verder. Wanneer je kiest voor deze tickets ontvang je geen aparte tickets voor de trein maar je geprinte Stena Line ticket is ook het ticket voor de trein reis. De trein en ferry tickets voor reizen met Stena Line en Greater Anglia naar Londen vind je hier .

Reizen in Londen: de Oyster Card

De Oyster Card (pay as you go) is een pas die vergelijkbaar is met de Nederlandse OV-Chipkaart. Met de Oyster Card kan worden gereisd met vrijwel al het openbaar vervoer in Londen, dus zowel met de bus, tube als de Underground, met uitzondering van de treinen naar de verschillende luchthavens, maar als het goed is kom je daar toch niet als je met de ferry naar Londen bent gereisd. 

Een Oyster Card is al voordat naar Engeland gereisd wordt te bestellen via de website van Transport for London

Idee: combineer verschillende manieren van reizen

Het zou een goed idee kunnen zijn om voor de heenreis een nachtelijke veerboot te boeken en voor de terugreis een andere optie te kiezen. Zo kun je de terugreis maken met een andere veerboot, of door met de auto op de trein te rijden door de Kanaaltunnel.

Ferry vs trein naar Londen

Er rijden ook twee type treinen door de kanaaltunnel naar Londen. Dat zijn Le Shuttle, de auto trein, en Eurostar, de passagierstrein. 

Autotrein Le Shuttle 

Le Shuttle is erg duur maar razend snel. Deze gaat tussen Calais en Folkestone. 

Passagierstrein Eurostar

De Eurostar kan met €57 heel voordelig zijn, mits je tijdig boekt. Je kunt dan kiezen voor een vertrek uit Amsterdam, Rotterdam, Brussel of het Franse Lille. 

RouteVertrekAankomstDuur overtochtMaatschappijPrijs
AmsterdamLonden4u 13EurostarBekijk prijzen
RotterdamLonden3u 29EurostarBekijk prijzen
BrusselLonden2h 01EurostarBekijk prijzen
CalaisFolkestone35mEurotunnelVergelijk prijzen

Als je meer van Engeland wil zien:

Als je meer van Engeland wil zien, en niet alleen naar Londen wil dan komen ook de verbindingen Rotterdam – Hull en IJmuiden – Newcastle om de hoek kijken.

Bij een overtocht naar Newcastle of Hull zou je bijvoorbeeld een roadtrip door Engeland kunnen doen waarbij je begint in het Noorden (Newcastle) en langzaam maar zeker afdaalt naar het zuiden van Engeland om vervolgens een bezoek aan Londen te brengen. Vanaf daar kan je dan bijvoorbeeld bij vertrek weer kiezen tussen de overtochten naar Calais en Duinkerken.

Extra voordeel met een veerboot en trein combi ticket

Als je de auto parkeert in Hoek van Holland kun je bij aankomst in Harwich op vertoon van je bootticket verder reizen met de trein naar het centrum van Londen. Dit is erg voordelig en snel vanaf de haven. Bekijk deze optie van Stena Line.

Praat mee

We zijn erg benieuwd naar jouw vragen of ervaringen. Dus laat zeker even een reactie achter. Wij doen ons best om ook snel te reageren op vragen! 

Geen reacties

Laat een reactie achter

Alle overtochten naar Engeland vanuit Nederland

Populair
stenaline ferry

Hoek van Holland ⇒ Harwich

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
Stena Line
195 km
6,5 uur, 8,5 uur
Tot 2 per dag
Met overnachting
Cruiseferry
54.00
Populair
p-o ferries

Rotterdam ⇒ Hull

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
P&O
365 km
12 uur
Tot 7 per week
Met overnachting
Cruiseferry
145.00
Populair
dfds

IJmuiden ⇒ Newcastle

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
495 km
17 uur
Tot 7 per week
Met overnachting
Cruiseferry
56.00

Gebruik de muis om de balk te verschuiven of swipe eenvoudig met je vinger

Ferrygogo.nl
Logo