Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Sontbrug

Sontbrug

Brug van Denemarken naar Zweden

De Sontbrug, of misschien ken je deze wel als Øresundsbron of Øresundsbrug, is een tolbrug tussen Denemarken en Zweden. Het is een brug van 8 kilometer waar je met zowel de auto als de trein overheen kunt. 

De brug van Kopenhagen naar Malmö is onderdeel van de snelste route om van Nederland naar Zweden te reizen. 

Snelste route naar Zweden

Via deze brug naar Zweden verkort je de reistijd omdat je geen veerboot hoeft te nemen.
Het nadeel? Je betaalt aan tol wat meer dan voor de nabijgelegen veerboot tussen Helsingør en Helsingborg.
De brug kan echter extra voordelig en snel uitpakken als je deze combineert met de Puttgarden-Rødby ferry.
We leggen graag uit hoe dat werkt!

De overtocht en de nabijgelegen tolbrug

Gebruik de interactieve kaart om de juiste overtocht en veerbootmaatschappij te vinden. Je kunt inzoomen en uitzoomen en de routes in de havens bekijken.

Je moet er misschien even voor inzoomen, maar de blauwe lijn aan de rechterkant op het kaartje markeert de route van de Sontbrug. Deze ligt nabij Kopenhagen en gaat richting Malmö.

Zoals je misschien al had gezien, kun je de afstand naar Kopenhagen flink verkorten met een ferry. Deze Puttgarden-Rødby overtocht gaat van Duitsland naar Sjælland, het eiland waarop Kopenhagen ligt. Je kunt ook kiezen voor de reis via de Kleine- en Grote Beltbrug, een tolbrug. Dat is wel een flink stuk om.

De overtocht en de nabijgelegen Sontbrug (tol)

Met de Puttgarden-Rødby overtocht reis je snel naar de Sontbrug. Je kunt hiervoor ook direct combinatietickets kopen voor je hele reis. Dat is goedkoper dan wanneer je beiden los boekt.

Onze Tip
Scandlines

Puttgarden ⇒ Rodby

Van Duitsland 🇩🇪
Naar Denemarken 🇩🇰
Scandlines
25 km
45 min
Tot 47 per dag
24/7 Vertrek
Veerboot
52.00

Kopenhagen ⇒ Malmö (Sontbrug)

Van Denemarken 🇩🇰
Naar Zweden 🇸🇪
Oresundsbron
8 km
10 mins.
nvt
24/7 Vertrek
nvt
63.00
Onze Tip
Scandlines

Puttgarden ⇒ Rodby + Sontbrug Combiticket

Van Duitsland 🇩🇪
Naar Zweden 🇸🇪
Scandlines
25 km
45 min
Tot 47 per dag
24/7 Vertrek
Veerboot en brug
92.50

Zo reis je over de Øresundsbron

Als je een vlotte reis prettig vindt, dan is de brug van Kopenhagen naar Malmö 'the way to go'. In combinatie met de Puttgarden Rodby ferry, heb je de snelste route naar Zweden te pakken. Buiten vliegen om dan natuurlijk. 

Als je voor de Puttgarden Rodby + Øresundsbron route kiest, kun je gebruik maken van het voordeel van een combinatieticket van Scandlines. Dit is goedkoper dan de routes los boeken.

Je kunt echter ook kiezen om enkel de Sontbrug te nemen.

Op deze manier kun je gebruik maken van de tolbrug

De tolbrug werkt eigenlijk zoals tol wel vaker werkt: je kunt gewoon ter plaatse betalen en de slagboom gaat open waarna je kunt doorrijden. 

Het is echter ook mogelijk om een ticket voor de Sontbrug van tevoren te online te kopen. Dat biedt twee voordelen: 

 • Dankzij kentekenherkenning kun je zo doorrijden bij de tolpoorten
 • Je kunt gebruik maken van 5% extra korting door je online aan te melden op de nieuwsbrief. 
Door tijdens het boeken van je ticket voor de Sontbrug het vakje voor de nieuwsbrief aan te vinken, wordt er 5% korting berekend.
Zorg ervoor dat je tijdens het boeken van je ticket het vakje voor de nieuwsbrief aanvinkt. Hiermee ontvang je 5% korting en je kunt je op elk moment weer afmelden.

Hoe kom je bij de Øresundsbrug?

Je kunt op twee manieren naar de brug reizen. Dat kan over de Deense snelweg of via de (korte) veerboot van Puttgarden naar Rødby. Vanuit Rødby kun je dan verder reizen richting Kopenhagen. Al met al ben je voordeliger en sneller uit als je kiest voor deze route met de veerboot van Duitsland naar Denemarken.

Via de veerboot tussen Denemarken en Duitsland naar de brug

 • Met ongeveer 750 km is dit de kortste route.
 • De overtocht is 45 minuten en je dient minimaal 15 minuten voor vertrek aanwezig te zijn.
 • De kosten voor de veerboot bedragen minimaal € 50,50.

Te boeken via Scandlines. Je kunt direct je ticket kopen voor de brug met extra voordeel.

Over de snelweg en bruggen (Storebaelt) in Denemarken naar de brug

 • Met ongeveer 900 kilometer is dit de langere route.
 • Langere reistijd dan de veerbootroute
 • De kosten voor deze route zijn: 1) extra benzine, en 2) tol voor de Grote Beltbrug (ongeveer €33 voor een personenauto)

Dit is een goed alternatief voor de brug Kopenhagen-Malmö

Tot slot willen we ook graag nog even ingaan op het goedkopere alternatief voor de brug. 

Er gaat een veerboot tussen Helsingør en Helsingborg. Helsingør ligt ten noorden van Kopenhagen en vanuit hier vertrekt er een ferry voor een overtocht van slechts 5 kilometer. Dit is dus een prima optie en een voordeliger alternatief. De veerboot is namelijk iets goedkoper dan de Øresundsbrug. 

 • Een normale personenauto aan boord van de veerboot kost 199DKK (ongeveer €27)
 • Een personenauto over de brug is 455DKK (ongeveer €61)

We hopen dat je al een redelijk beeld hebt van de reis over de brug. We sluiten af met nog een paar tips en weetjes over de route: 

 • De Brug die Kopenhagen en Malmö verbindt bestaat uit twee lagen. Op de onderste rijden de treinen en bovenop rijden de auto's.
 • In 2021 reden er 4,792,899 voertuigen over de brug.[1]Traffic Statistics 2021, Oresundsbron.com
 • Als je richting Malmö rijdt, dan ga je de zon tegemoet! In Malmö heb je op jaarbasis namelijk 200 zonuren meer dan in Kopenhagen.[2]Øresundbrug, Wegenwiki.nl
 • De brug begint boven het vliegveld van Kopenhagen, dat slechts een paar kilometer ten zuiden van het centrum van de stad ligt. Het is dus zeker de moeite waard om Kopenhagen nog te bezoeken. De hoofdstad van Denemarken is namelijk een hele leuke stad weten we uit ervaring. Je kunt hier zeker wel een dag of enkele dagen verblijven. Het enige nadeel: Kopenhagen is geen goedkope stad.
 • Hoewel Kopenhagen veel leuker is, is Malmö een prettige stad om een dagje in rond te struinen. Het centrum is sfeervol en oud en met mooi weer kun je je begeven aan de waterkant of aan het strand nabij de stad. Ook de parken vonden we verrassend mooi en gezellig in Malmö!

Praat mee

We zijn erg benieuwd naar jouw vragen of ervaringen. Dus laat zeker even een reactie achter. Wij doen ons best om ook snel te reageren op vragen! 

Geen reacties

Laat een reactie achter

Bronnen

Bronnen
1 Traffic Statistics 2021, Oresundsbron.com
2 Øresundbrug, Wegenwiki.nl
Ferrygogo.nl
Logo