Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Met de veerboot naar Edinburgh

Met de boot naar Edinburgh

Je kan natuurlijk met het vliegtuig naar Edinburgh, maar het is een veel mooier avontuur om het met de veerboot eens te proberen. Zo kun je bijvoorbeeld met je auto aan boord van de veerboot en vaar je vervolgens op een overtocht met overnachting helemaal naar Newcastle in Noord-Engeland. Vanaf daar is het nog een korte rit naar Edinburgh.

Overtocht van IJmuiden naar Newcastle

Dit is wat ons betreft echt de meest logische overtocht als jij naar Edinburgh wil afreizen. Eventueel kun je ook nog de veerboot naar Hull pakken, maar die naar Newcastle brengt je tot een uurtje van de Schotse grens en 2,5 uur rijden (trein of auto) naar Edinburgh. Deze veerboot wordt veel geboekt door Nederlandse reizigers maar ook onder de Britten is deze overtocht erg populair wanneer ze naar Amsterdam willen.

Ferries naar Edinburgh

Gebruik de interactieve kaart om de juiste overtocht en veerbootmaatschappij te vinden. Je kunt inzoomen en uitzoomen en de routes in de havens bekijken. Onderstaand zie je de meest logische routes naar Engeland vanuit Nederland. De 2 bovenste routes vanuit Rotterdam en IJmuiden brengen je het verst in de richting van Edinburgh, welke op de kaart met een marker staat.

Edinburgh is een leuke stad om te bezoeken en per veerboot ook goed te bereiken. Dat is zelfs een hele beleving, want als je kiest voor de nachtvaarten vanuit Rotterdam of IJmuiden, dan ga je met een cruiseferry. Dat zijn schepen die zijn uitgerust met comfortabele hutten en veel entertainment aan boord. Je kunt er shoppen, lekker eten, naar de film of een voorstelling of misschien zelfs wel een dansje wagen. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er geen directe IJmuiden-Edinburgh ferry, maar met een relatief korte autorit of treinreis kun je Edinburgh vanaf een Engelse haven gemakkelijk bereizen.

Overtochten naar Edinburgh van uit Nederland

Populair
dfds

IJmuiden ⇒ Newcastle

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
495 km
17 uur
Tot 7 per week
Met overnachting
Cruiseferry
56.00
Populair
p-o ferries

Rotterdam ⇒ Hull

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
P&O
365 km
12 uur
Tot 7 per week
Met overnachting
Cruiseferry
145.00
Populair
stenaline ferry

Hoek van Holland ⇒ Harwich

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
Stena Line
195 km
6,5 uur, 8,5 uur
Tot 2 per dag
Met overnachting
Cruiseferry
54.00

De gids voor een bezoek aan Edinburgh met de veerboot.

Als je kiest voor een nachtvaart naar Edinburgh, dan zijn de overtochten van IJmuiden naar Newcastle of die van Rotterdam naar Hull de populairste keuzes. 

Ben je van plan om overdag te reizen? Dan kun je eventueel via Hoek van Holland naar Harwich, en dan naar het Noorden rijden. Of, maar dit is wel een flinke detour je kan eventueel in de ochtend naar Duinkerken of Calais reizen en daar de ferry naar Dover pakken. Die overtochten duren kort, maar je moet vervolgens zelf een flink stuk reizen.

Voor voetpassagiers is de trein door de Kanaaltunnel plus een aansluitende trein naar Edinburgh ook een mogelijkheid. 

Om je een idee te geven van wat je kunt verwachten tijdens de reis, vind je hieronder de vaarduur van de veerboot en de afstand naar Edinburgh.

RouteVertrekAankomstDuur overtochtEdinburghMaatschappij
IJmuidenNewcastle 16u 45172km DFDS
RotterdamHull 11u 30426km P&O
Hoek van Holland Harwich 6u 30 of 9u 30698km StenaLine
Duinkerken Dover 2u756km DFDS
CalaisDover 1u 30756km DFDS, P&O, Irish Ferries

Boek je Edinburgh trip vroegtijdig voor de laagste prijs

De meeste internationale overtochten worden duurder naarmate de boten meer worden geboekt. Als je dus lang wacht, kan de prijs zomaar flink stijgen. DFDS hanteert op de IJmuiden-Newcastle overtocht een vroegboekkorting van 20%.

De populaire veerboten naar Newcastle en Hull varen volgens het onderstaande schema. De geschatte aankomst in Edinburgh is vroeg in de middag. 

IJmuiden ➜ Newcastle ➜ Edinburgh

  • Check-in sluit 16:45
  • vertrek: 17:30
  • Aankomst volgende dag: 09:15
  • Ontschepen: 09:45

🚗 Aankomst Edinburgh: 12:15
🚆 Aankomst Edinburgh: 13:15

Optie 1: IJmuiden-Newcastle ➜ Edinburgh

Populair

De populairste boot naar Edinburgh vaart direct vanuit Nederland naar Newcastle. Vanuit Newcastle is het vervolgens 2,5 uur rijden (trein of auto) naar Edinburgh. Deze verbinding wordt veel geboekt door Nederlandse reizigers maar ook onder de Britten is deze erg populair aangezien deze naar IJmuiden/Amsterdam gaat. 

Deze overtocht van IJmuiden naar Newcastle (en vervolgens Edinburgh) wordt verzorgd door DFDS. Deze maatschappij vaart hier met luxe ferry's. Tijdens je verblijf op de ferry kan je genieten van het entertainment en de gezelligheid. Na afloop keer je terug naar je eigen cabine voor een waarna je uitgerust wakker wordt in de haven van Newcastle.

Kostenindicatie IJmuiden-Newcastle ferry

De prijzen voor deze overtocht kunnen flink uiteenlopen, afhankelijk van je wensen. Gemiddeld genomen is deze overtocht wat duurder door de lange afstand en doordat je er een hut bij dient te boeken voor de overnachting.

Als richtlijn kunnen de tarieven voor de IJmuiden-Newcastle veerboot variëren tussen €105 en €413 per persoon voor een retourreis met een auto met 4 passagiers.

DFDS hanteert flexibele tarieven afhankelijk van de drukte van de overtochten, wat kan resulteren in aanzienlijke prijsverschillen. Voor de meest voordelige tarieven, is het raadzaam de DFDS boekingsmodule te raadplegen.

Van Newcastle naar Edinburgh

De afstand per auto van de haven van Newcastle naar het centrum van Edinburgh is ongeveer 200 kilometer. Deze reis kun je in ongeveer twee uur en drie kwartier voltooien.

De treinreis van het station van Newcastle naar het station Edinburgh Waverley duurt 1,5 uur. Je dient echter nog wel van de haven in Newcatle naar het station te reizen. De meest handige optie is om tijdens het boeken van de veerboot een DFDS bustransfer toe te voegen, tegen een tarief van €8 per persoon.

Schatting van de reistijd

🚗Haven Newcastle ➜ Edinburgh: 2u 45
🚆Haven Newcastle ➜ Edinburgh: 2u 40

Newcastle - Edinburgh

Boek vooraf tickets voor de trein naar Edinburgh
Trein

Optie 2: Rotterdam-Hull ➜ Edinburgh

Populair

Elke dag zet de cruiseferry, bekend als de Pride of Hull of de Pride of Rotterdam, koers vanaf de Europoort in Rotterdam naar Hull in Engeland. Na een aangename nachtelijke overtocht arriveer je de volgende ochtend in Hull, waarna je je reis naar Schotland kunt voortzetten. Dit geeft je de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van het comfort aan boord terwijl je op weg bent naar je Schotse bestemming.

Kostenindicatie Rotterdam-Hull ferry

Het meest voordelige kaartje betreft een enkele reis voor één persoon, met inbegrip van een hut, en kost ongeveer €145. Als je met twee personen en een auto reist, beginnen de prijzen bij €179. Voor een retourreis met twee personen, inclusief auto en hut, kun je rekenen op ongeveer €520.

Van Hull naar Edinburgh

De rit van Hull naar Edinburgh is goed te doen als je 's ochtends bent aangekomen.

Schatting van de reistijd

🚗Haven Hull ➜ Edinburgh: 5u 15
🚆Haven Hull ➜ Edinburgh: 5u 15

Optie 3: Ferry naar Dover ➜ Edinburgh

81.00

Als je in jouw schema niet goed 's avonds met de veerboot kunt reizen dan kun je ervoor kiezen om 's ochtends met de auto via Duinkerken of Calais naar het Engelse Dover te reizen. Vanaf Dover kun je vervolgens in ongeveer 8,5 uur naar Edinburgh rijden. 

Veel sneller maar ook flink duurder, is de autotrein door de kanaaltunnel. Deze optie kun je samen met de ferry's handig op prijs vergelijken in deze module van DirectFerries. 

Schatting van de reistijd

🚗Haven Dover ➜ Edinburgh: 8u 30

Alternatieven ​naar Edinburgh

1) Hoek van Holland-Harwich met Stenaline

De veerdienst van Hoek van Holland naar Harwich biedt zowel dag- als nachtafvaarten aan. Als je een nachtelijke reis verkiest, zijn de eerste twee opties op deze pagina logischer. De dagvaart naar Harwich is vanwege de korte duur en de lage prijs aantrekkelijk, maar deze arriveert pas 's avonds rond acht uur. Aangezien Edinburgh zeker 8 uur rijden verwijderd ligt van Harwich, is dit niet ideaal. 

Als je met de camper of caravan gaat, dan kan deze overtocht wél interessant zijn omdat deze op de dagvaart mee mogen voor de prijs van een gewone auto. Dat kan honderden euro's schelen en je kunt dan wellicht een tussenstop verder naar Edinburgh.

2) Met de Eurostar + lokale trein

Een mooi alternatief om naar Edinburgh te reizen is de trein. Vanaf Rotterdam brengt de Eurostar je al in 3,5 uur naar Londen St Pancras. Vanaf het naastgelegen station (London Kings Cross) kun je in iets meer dan 4 uur en 20 minuten in Edinburgh Waverly zijn. Hiervoor moet je twee afzonderlijke boekingen maken. 

  1. Eurostar (dit kan al voor €57)
  2. Van Kings Cross naar Edinburgh Waverly (te boeken via Trainline)

3) Vliegen naar Edinburgh

Vanuit Nederland gaan er vanaf Schiphol directe vluchten naar Edinburgh. Je kunt kiezen tussen KLM en EasyJet. 

Heenreis per veerboot, terugreis op jouw manier

Het is een interessante mogelijkheid om de heenreis als voetpassagier aan boord van de veerboot te maken en op een andere manier terug te reizen. Hiermee kun je genieten van de plezierige cruise-ervaring en tevens profiteren van de flexibiliteit die trein- of vliegreizen bieden voor de terugreis.

Wat kun je verwachten van Edinburgh?

Op weg naar Edinburgh rij je door het prachtige landschap van Groot Brittannië. Je kunt hier genieten van de landelijke omgeving met als toef op de taart het prachtige Edinburgh. Bijna iedereen wordt verliefd bij het eerste aanblik op de stad. Het is een betoverende stad die zo uit een sprookje zou kunnen komen.

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en een populaire bestemming onder mensen die naar Schotland reizen. De historische stad heeft namelijk een hele goede sfeer en er zijn veel dingen om te doen. 

Naast verschillende musea zijn Edinburgh Castle, Calton Hill, de Royal Botanic Garden en de Edinburgh Zoo populaire bezienswaardigheden. ook de Schotse pubs mogen natuurlijk niet ontbreken.

Winkelliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het prachtige Princes Street. Dit is een bruisende winkelstraat in de prachtige Schotse stad. Vooral Jenners Department store is een klassieke aanrader in de winkelstraten. Je krijgt hier een beetje het idee dat je terug gaat in de tijd. Een gevoel dat regelmatig terugkeert in de prachtige stad.

Edinburgh heeft diverse kastelen in het landschap staan met ieder een eigen verhaal. Eén van de bekendste kastelen op ansichtkaarten is het Edinburgh Castle en dan vooral The Great Hall. Boven op zijn eigen rots torent het kasteel uit boven de stad. Iedere dag om 1pm wordt de One O’clock Gun afgevuurd als een signaal dat het 1 uur geworden is. Dit gebeurt dagelijks sinds 1861.

Edinburgh castle

Als je met je eigen auto een bezoek brengt aan Edinburgh dan kan je diverse kastelen in de buurt van de stad ontdekken. Ieder kasteel heeft een eigen verhaal en een bijzondere geschiedenis die rechtstreeks uit een sprookjesboek zouden kunnen komen.

In de zomer reizen veel mensen naar de stad voor het internationale Edinburgh Festival. Dat is een evenement met muziek, dans en theater.

Alle overtochten naar Engeland & Schotland voor de vervolgreis naar Edinburgh

Calais ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
42 km
90 min.
tot 15 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
97.50
Populair
dfds

IJmuiden ⇒ Newcastle

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
495 km
17 uur
Tot 7 per week
Met overnachting
Cruiseferry
56.00
Populair
p-o ferries

Rotterdam ⇒ Hull

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
P&O
365 km
12 uur
Tot 7 per week
Met overnachting
Cruiseferry
145.00

Caen ⇒ Portsmouth

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
Brittany Ferries
204 km
5 uur 45 min, 7 uur
3 per dag
Dag- of nachtvaart
Cruiseferry
59.00

Calais ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
Irish Ferries
42 km
90 min.
Tot 12 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
90.00

Roscoff ⇒ Plymouth

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
Brittany Ferries
180 km
11 uur, 5,5 uur
Tot 8 per week
Dag- of nachtvaart
Cruiseferry
25.00
Populair
stenaline ferry

Hoek van Holland ⇒ Harwich

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
Stena Line
195 km
6,5 uur, 8,5 uur
Tot 2 per dag
Met overnachting
Cruiseferry
54.00
Populair
PO-ferries-1.png

Calais ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
P&O
42 km
90 min.
tot 10 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
96.00

Cherbourg ⇒ Portsmouth

Van Frankrijk 🇫🇷
🇬🇧 Engeland, 🇫🇷 Frankrijk
Brittany Ferries
153 km
5 uur, 8 uur
2 per week
Dagvaart
Cruiseferry
51.00

Saint Malo ⇒ Poole

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
Condor Ferries
230 km
6 uur 20 min.
Tot 4 per week
Dagvaart
Fast Ferry
53.00

Saint Malo ⇒ Portsmouth

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
Brittany Ferries
260 km
9 uur
1 per dag
Dag- of nachtvaart
Cruiseferry
63.00

Le Havre ⇒ Portsmouth

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
Brittany Ferries
179 km
6 uur
5 per week
Dagvaart
Veerboot
100.00

Dieppe ⇒ Newhaven

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
125 km
4 uur
3 per dag
Dagvaart
Veerboot
39.00

Duinkerken ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
75 km
2 uur
Tot 12 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
81.00

Cherbourg ⇒ Poole

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
Brittany Ferries, Condor Ferries
122 km
4 uur 30 min
Tot 10 per week
Dagvaart
Fast Ferry, Veerboot
53.00

Gebruik de muis om de balk te verschuiven of swipe eenvoudig met je vinger

Ferrygogo.nl
Logo