Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Dit ben je deze zomer kwijt aan een overtocht met de ferry

We bekeken de prijsdata voor deze zomer en zochten de totale kosten van een overtocht met de veerboot en de prijs per kilometer naar 34 bestemmingen uit, en legden dit naast de prijzen van vorig jaar.

Jaarlijks bekijken we het prijspeil van enkele van de meest populaire overtochten op FerryGoGo om zo een goed beeld te scheppen van wat een overtocht nou eigenlijk kost. Vaak worden er ‘vanaf' prijzen gecommuniceerd.

De prijzen voor overtochten schommelden flink t.o.v. afgelopen jaar – we zien flinke stijgingen maar ook behoorlijke prijsdalingen, terwijl het gemiddelde redelijk hetzelfde blijft.

In dit onderzoek is weer gekeken naar wat je daadwerkelijk kwijt bent aan een overtocht met z'n tweeën + een auto, in het geval van de internationale overtocht is dit inclusief hut, voor één of meerdere dagen.

Er is gekeken naar de totale kosten, de afstand, en de kosten per kilometer. Ook is de data vergeleken met de prijzen van verleden jaar.

In het onderzoek is onder meer gekeken naar internationale overtochten met overnachting (>150 km), korte internationale overtochten (< 150km) en binnenlandse overtochten. Voor de prijs is uitgegaan voor een retour voor 2 personen en een standaardauto.

Om het vakantiekosten plaatje compleet te maken hebben we hierna ook nog gekeken naar de kosten voor een huurauto in Europa en wat een biertje kost door Europa heen.

Enkele conclusies en trends die uit de data naar voren komen:

 • De gemiddelde afstand van de internationale overtochten met overnachting was zo’n 600 kilometer – de gemiddelde prijs per kilometer is €1,10. Waar de ene overtocht flink duurder is geworden, is bijvoorbeeld de overtocht van IJmuiden naar Newcastle bijna 20% goedkoper dan dan in 2023.
 • De duurste internationale overtocht met overnachting is die van Denemarken naar IJsland met een totaalprijs van €2768,-, de goedkoopste is Hoek van Holland – Harwich.
 • De gemiddelde binnenlandse overtocht kost zo’n €4,27 per kilometer. Nederland voert hier wel de boventoon. Zonder auto is het €1,56 per kilometer. De overtocht naar Texel is in verhouding tot de andere waddeneilanden spotgoedkoop.
 • Voor de overtochten naar de Waddeneilanden namen de prijzen met 8% tot 10% toe, met uitzondering van Texel. Van Harlingen naar Terschelling is de duurste Nederlandse overtocht. Je bent inmiddels €267 kwijt voor een overtocht met 2 personen en een auto.
 • Voor de korte internationale overtochten (<150 km) ben je gemiddeld zo’n €3,14 per kilometer kwijt. De overtocht van Hirtshals naar Kristiansand is hier per kilometer het goedkoopst, de overtocht tussen Helsingor-Helsingborg is met meer dan 50% gezakt.
 • Voor de populairste overtocht: die van Calais naar Dover betaal je €170,- voor 2 personen en een auto. Dat komt neer op €2,13 per kilometer.
 • Opvallend is dat het gemiddelde prijspeil niet zo veel veranderd ten op zichte van een jaar eerder. Per verbinding zijn er wel flinke verschillen te vinden.

Alle prijzen zijn uitgezocht tussen 19 en 21 februari 2024, waarbij ook opviel dat verschillende overtochten al bijna vol zaten voor de zomer. Er is gekeken naar de week van 29 juni tot 6 juli. Zaterdag op zaterdag.

In het onderzoek is in totaal gekeken naar 34 verschillende overtochten: 15 internationale met overnachting, 8 korte internationale overtochten en 11 binnenlandse Europese overtochten. Verder is er gekeken naar de prijs voor 2 personen en een auto. De totaalprijs en de afstand hemelsbreed. Om vervolgens de kosten per kilometer voor een overtocht met de ferry te berekenen.

Overtochten met overnachting (>150 km)

Dit zijn de wat langere overtochten veelal met cruiseferries. Met meer faciliteiten en entertainment aan boord. De gemiddelde prijs per kilometer van de vergeleken overtochten was €1,10 per kilometer.

De overtochten van Hoek van Holland naar Harwich (-7%) en die van IJmuiden naar Newcastle (-20%) werden iets goedkoper dan afgelopen jaar, terwijl de overtocht naar Hull vanuit Rotterdam juist duurder werd (+20%).

De duurste overtocht per kilometer is de overtocht van Almeria naar Nador.

Procentuele prijsverschillen ten opzichte van vorig jaar

Korte internationale overtochten (<150 km)

Er zijn ook veel populaire overtochten waar je wat korter aan boord bent en je dus geen overnachting hoeft bij te boeken. De gemiddelde prijs voor 2 personen en een auto is hier €307,- en de prijs per kilometer ligt hier rond de €3,14. Op de kortste overtochten ligt de prijs relatief hoog. De prijs van Helsingor naar Helsingborg zakte flink met zo’n 54%.

Daarentegen zijn de early bird tickets van de populaire route Puttgarden-Rodby van Scandlines al uitverkocht waardoor je daar al flink wat duurder uit bent. Calais-Dover pakt dit jaar 10% goedkoper uit.

Onderstaand zie je de prijzen in vergelijking tot afgelopen zomer.

Binnenlandse overtochten 

Voor de binnenlandse overtochten hebben we gekeken naar verschillende overtochten. Opvallend is dat de meeste Nederlandse overtochten erg prijzig zijn, behalve die naar Texel. Internationaal liggen de prijzen aanzienlijk lager, maar daar zijn de overtochten vaak ook langer.

En in vergelijking met de prijzen voor de overtochten van afgelopen jaar:

Prijzen samengevat

Het gemiddelde prijspeil blijft aardig gelijk t.o.v. een jaar eerder. De korte internationale overtochten werden zelfs gemiddeld wat goedkoper (-14%). Per specifieke overtochten zijn er wel behoorlijke prijsschommelingen. Waar de ene overtocht flink goedkoper is geworden zijn andere juist behoorlijk in prijs gestegen.

We zien in het noorden van Europa richting Scandinavië prijsfluctaties van soms wel 50%, op de boten naar Engeland zien we prijsverschillen binnen de marge van 20%, op de ene route omhoog, op de andere route omlaag. Met de veerboot naar de Waddeneilanden? Dan ben je zo'n 8% tot 10% duurder uit.

Alle data uit het onderzoek is hier als excel te downloaden en te bekijken. De cijfers van 2023 hier.

JW van Tilburg
JW van Tilburg

JW is één van de mede oprichters van FerryGoGo, is gek op eten, drinken en reizen! Zoekt graag gegevens en geschiedenis uit over de vele bestemmingen op FerryGoGo. Moet op één of andere manier altijd weten hoeveel mensen waar wonen.

2 Reacties
 1. Beste,

  De km prijs Harlingen – Terschelling is volgens mij niet juist. De gebruikte afstand is hemelsbreed maar de werkelijke afstand is via de beschikbare vaargeul met laagwater. Het verschil is 13 km meer per overtocht. Hierdoor is de km-prijs dus geen 1,49 euro maar 0,96 euro.

  • Ha Jeroen,

   Daar zijn we ons van bewust 🙂 Dat hebben we geprobeerd in de inleiding te verduidelijken, dat is blijkbaar dus niet goed gelukt. Voor alle overtochten hebben we gekeken naar de afstand hemelsbreed, ook om het behapbaar te houden. Desalniettemin dank voor het uitzoeken van de prijs, die vernoemen we er zometeen dan ook bij 🙂 en we verwerken je input bij de verduidelijking van het artikel.

   Met vriendelijke groet,

   Jan Willem

Laat een reactie achter

Ferrygogo.nl
Logo