Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Flinke verschillen in de kosten voor overtocht naar Waddeneilanden

Al snel €250,- verschil tussen de eilanden voor alleen de overtocht

Over de afgelopen jaren werden mede door corona vakanties in eigen land al flink populairder. Met de stijgende brandstofprijzen van het moment zal de overweging om niet te ver te rijden ook mee gaan spelen in de beslissing voor een vakantie in eigen land.

Maar wat ben je eigenlijk kwijt voor vervoer naar een vakantie op de Waddeneilanden? Is dat wel zo voordelig? FerryGoGo dook in de prijzen en berekende wat je sowieso kwijt bent voor een vakantie naar de Nederlandse eilanden.

Voor het uitzoeken van de data zijn we uitgegaan van een gezin van 4 personen + gezinsauto.

Als je over de eilanden hovert met je muis kun je de prijzen per eiland per gezin zien.

Enkele hoofdpunten

  • De overtocht naar Terschelling is de duurste wanneer je de oversteek met auto maakt (€294). Ga je naar Texel, dan ben je slechts €37,- voor auto + gezin kwijt. Dat is al meer dan €250,- verschil.
  • Laat je de auto staan? Ook dan zit er een behoorlijk verschil in de prijzen. Zo sta je met het gezin op Texel voor €10,- en ben je voor een overtocht naar Vlieland en Terschelling al snel €120,- lichter.
  • Laat je de auto staan, ook dan verschillen de parkeertarieven flink.
Kosten voor accommodatie (te variabel) zijn buiten beschouwing gelaten – het gaat om de vaste kosten die gemaakt worden bij een vakantie naar één van de Waddeneilanden.

Opvallend is dat er een flink verschil zit in de overtochten en kosten naar de verschillende eilanden. Zo is Texel behoorlijk goedkoop, en loop je bij Terschelling tegen flinke kosten aan.

Ook kun je bij het ene eiland wel de auto meenemen, maar is het bijvoorbeeld bij Vlieland en Schiermonnikoog niet mogelijk omdat deze eilanden autoluw zijn.

Oversteek als voetpassagier

Maak je als voetpassagier de overtocht? Ook dan zit er tot een factor 8 verschil in de kosten van de overtocht. Voor de veerboot naar Texel betaal je slechts €2,50. Voor de (retour) oversteek naar Vlieland en Terschelling ben je €29,98 kwijt. Ga je met z'n vieren dan scheelt het alleen al op de overtocht zo'n €110,-.

Kosten retourtje voetpassagier Waddeneilanden:

Texel€ 2,50
Vlieland€ 29,98
Terschelling€ 29,98
Ameland€ 17,10
Schiermonnikoog€ 17,65

Auto mee op vakantie

Dan zijn de kosten van het meenemen van een auto nog niet bekeken. Betaal je voor een overtocht met auto naar Texel €37,- inclusief inzittenden (tot 9 personen) voor de trip naar Terschelling met auto betaal je al €174,- zonder inzittenden. Dan ben je dus voor een gezin van 4 personen al €294 voor alleen het vervoer naar het eiland kwijt.

Voor bijvoorbeeld de boot naar Ameland betaal je €111,20 voor de auto, en dan nog €17,10 per persoon en kom je in totaal uit op €179,60 uit voor de oversteek. Zo zie je maar weer de kosten op de Wadden verschillen veel!

EilandOvertocht gezin 4 personen + auto
Texel€ 37,00
Vlieland*€ 119,92 – *autoluw – auto mag niet mee.
Terschelling€ 294,14
Ameland€ 179,60
Schiermonnikoog*€70,60 – *autoluw – auto mag niet mee.
Dit zijn de prijzen op basis van het hoogseizoen.

Een overtocht naar Terschelling met de auto is daarmee bijna even duur als een retourtje Nice[1]Is autovakantie nog te betalen door hoge benzineprijzen?, rtlnieuws.nl met de auto.

Toeristenbelasting Waddeneilanden

De tarieven voor toeristenbelasting liggen allen rond de €2,- per nacht, hier val je je dus geen buil aan met zo'n €56 per week. Dit bedrag wordt vaak verdisconteerd in de prijzen van de overtocht en/of het boeken van je accommodatie. Hier zitten geen grote prijsverschillen tussen de eilanden.

Kosten wadden: Parkeerkosten

Je kan natuurlijk ook besluiten de auto aan wal te laten staan; wederom verschillen dan de prijzen flink. Ga je naar Texel, dan kan je gratis parkeren. Parkeren in Holwerd (voor Ameland) en Lauwersoog (voor Schiermonnikoog) kost je €6,- per dag.

In Harlingen heb je meerdere mogelijkheden om te parkeren, de dichtstbijzijnde parkeerplaats kost je €99,25 voor een week. Vanuit Harlingen vertrekken de boten naar Vlieland en Terschelling. Bij het berekenen van de prijzen in dit onderzoek zijn we uitgegaan van de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Andere opties om te parkeren en bijbehorende tarieven voor parkeren in Harlingen bekijk je ook hier.

De kosten voor accommodatie verschillen per eiland ook maar daar kunnen weinig zinvols over zeggen aangezien iedereen voor een andere vorm van accommodatie kiest.

Hoe kun je voordeliger naar de Waddeneilanden?

  • Voor sommige overtochten zijn er speciale daltarieven op geselecteerde boten (dat betekent wel dat je 's ochtends om 07.00 al op de boot zit;
  • Ook op het parkeren kun je flink besparen door goed uit te zoeken wat de goedkoopste opties zijn.
  • Ga je vaker? Dan kun je in veel gevallen een meerdere overtochten kaart aanschaffen.
  • De auto laten staan aan wal

Alle data is terug te vinden in dit bestand.

Bronnen

Bronnen
1 Is autovakantie nog te betalen door hoge benzineprijzen?, rtlnieuws.nl
JW van Tilburg
JW van Tilburg

JW is één van de mede oprichters van FerryGoGo, is gek op eten, drinken en reizen! Zoekt graag gegevens en geschiedenis uit over de vele bestemmingen op FerryGoGo. Moet op één of andere manier altijd weten hoeveel mensen waar wonen.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Ferrygogo.nl
Logo