Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Boot naar Schotland vanuit Nederland

Nachtvaart op een cruiseferry

Schotland is maar een nachtje varen met een cruiseferry. En dat is een hele leuke manier van reizen! Dat zijn veerboten met slaapplaatsen en veel entertainment aan boord zoals restaurants, uitgaansgelegenheden en zelfs een bioscoop. 

Hoewel er geen rechtstreekse verbinding van Nederland naar Schotland bestaat, zijn er twee veerdiensten die je naar havens dichtbij de Schotse grens brengen. Deze gaan tussen Rotterdam en Hull en tussen IJmuiden en Newcastle.

Alternatieven naar Schotland

Naast de twee ‘meest handige' overtochten zijn er zeker nog 3 veerboten die je kunt overwegen om naar Schotland te reizen.

Als alternatief vinden we de trein naar Schotland ook interessant. Met de Eurostar & lokale trein ben je er namelijk sneller dan je denkt!

We zullen alle opties met je doornemen, maar laten we eerst even de ferry route kaart bekijken.

Overtochten kaart Schotland

Gebruik de interactieve kaart om de juiste overtocht en veerbootmaatschappij te vinden. Je kunt inzoomen en uitzoomen en de routes in de havens bekijken. Je kunt op veel verschillende manieren in Schotland komen, maar er is helaas geen directe verbinding.

Om je een beeld te geven van de mogelijke reiservaring,  hebben we de routes in een kaart verwerkt. Vervolgens zie je hieronder de duur van de overtocht en de afstand tot de Schotse grens. Wil je naar Edinburgh? neem dan een kijkje op onze Edinburgh pagina.

RouteVertrekAankomstDuur overtochtSchotlandMaatschappij
IJmuidenNewcastle 16u 4587kmDFDS
RotterdamHull 11u 30307kmP&O
Hoek van Holland Harwich 6u 30 of 9u 30563kmStenaLine
Duinkerken Dover 2u620kmDFDS
CalaisDover 1u 30620kmDFDS, P&O, Irish Ferries

De twee handigste overtochten naar Schotland vanuit Nederland:

Populair
p-o ferries

Rotterdam ⇒ Hull

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
P&O
365 km
12 uur
Tot 7 per week
Met overnachting
Cruiseferry
145.00
Populair
dfds

IJmuiden ⇒ Newcastle

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
495 km
17 uur
Tot 7 per week
Met overnachting
Cruiseferry
56.00

Veerbootgids Schotland

Op de overtochten naar Newcastle en Hull wordt gevaren met cruiseferry's. Dat zijn drijvende hotels die zijn uitgerust met veel horeca en entertainment. Zo kun je zelfs naar de bioscoop of een gokje wagen in het casino. Het grote voordeel van deze overtochten is dus dat je veel kunt doen en vervolgens reist terwijl je slaapt.

Er zijn twee overtochten die je dicht bij Schotland brengen. Deze zijn op basis van vertrektijden en reisduur als volgt met elkaar te vergelijken: 

IJmuiden ➜ Newcastle ➜ Schotland

 • Check-in sluit 16:45
 • vertrek: 17:30
 • Aankomst volgende dag: 09:15
 • Ontschepen: 09:45
Geschatte aankomst: 
🚗 Schotse grens: 11:15
🚗 Edinburgh: 12:15
🚆 Edinburgh: 13:15

Rotterdam ➜ Hull ➜ Schotland

 • Check-in sluit: 19:30/19:00 (za,zo)
 • Vertrek: 21:00/20:30 (za,zo)
 • Aankomst volgende dag: 07:30
 • Ontschepen: 08:00
Geschatte aankomst: 
🚗 Schotse grens: 12:00
🚗 Edinburgh: 13:00
🚆 Edinburgh: 13:00

Optie 1: IJmuiden-Newcastle met DFDS

Dagelijks vertrekt er een cruiseferry van de terminal in IJmuiden naar Newcastle. Ferry maatschappij DFDS vaart op deze route met de King Seaways en de Princess Seaways

Kostenindicatie IJmuiden-Newcastle ferry

De ferry vaart 's nachts, dus je moet een extra hut reserveren. Dat maakt de overtocht wat duurder maar wellicht ook leuker! Als je een vervoersmiddel meeneemt loopt de prijs nog wat verder op. Voetpassagiers zijn daarentegen best voordelig uit op deze route. 

De kosten voor de IJmuiden-Newcastle veerboot variëren van €105 tot €413 per persoon voor een retourreis met een auto met 4 personen.

DFDS hanteert flexibele tarieven voor drukke en minder drukke overtochten. De beste prijs is dus enkel te achterhalen in de DFDS boekingsmodule

Verder naar Schotland vanuit de haven van Newcastle

Newcastle heeft goede verbindingen naar Schotland met zowel de auto als het openbaar vervoer. Je bent redelijk dicht bij de Schotse grens en zowel de bus- als treinverbinding naar Edinburgh is goed. 

Schatting van de reistijd

🚗Haven Newcastle ➜ Schotse grens: 1u 30
🚗Haven Newcastle ➜ Edinburgh: 2u 45
🚆Haven Newcastle ➜ Edinburgh: 2u 40
🚗Haven Newcastle ➜ Glasgow: 3u
🚆Haven Newcastle ➜ Glasgow: 3u 15

Optie 2: Rotterdam-Hull met P&O

Dagelijks vertrekt de luxe veerboot Pride of Hull ofwel de Pride of Rotterdam vanaf het Rotterdamse Europoort naar Hull in Engeland. Na een nacht varen kom je de volgende ochtend aan, waarna je de reis naar Schotland kunt vervolgen.

Kostenindicatie Rotterdam-Hull ferry

Het meest voordelige kaartje betreft een enkele reis voor één persoon, met inbegrip van een hut, en kost ongeveer €145. Als je met twee personen en een auto reist, beginnen de prijzen bij €179. Voor een retourreis met twee personen, inclusief auto en hut, kun je rekenen op ongeveer €520.

Verder naar Schotland vanuit de haven van Hull

De rit van Hull naar Schotland kan verschillen afhankelijk van je eindbestemming, maar over het algemeen is het goed te doen. Een voordeel is dat je 's ochtends vroeg met de veerboot aankomt en op tijd kunt vertrekken.

Schatting van de reistijd

🚗Haven Hull ➜ Schotse grens: 4u
🚗Haven Hull ➜ Edinburgh: 5u 15
🚆Haven Hull ➜ Edinburgh: 5u 15
🚗Haven Hull ➜ Glasgow: 5u
🚆Haven Hull ➜ Glasgow: 6u 20

Reis je met een caravan of camper? Overweeg dan Stena Line naar Harwich

Op de dagvaart van Hoek van Holland naar Harwich kun je je camper of caravan gratis meenemen! Hoewel je daarna wel wat verder moet rijden naar Schotland, kun je zo honderden euro's besparen.

Optie 3: Hoek van Holland – Harwich met Stenaline

Op de route Hoek van Holland – Harwich kun je kiezen uit een dag- en nachtvaart: 

Dagvaart van 6,5 uur

De dagvaart van Hoek van Holland naar Harwich is een snelle en populaire overtocht voor reizigers op weg naar het zuiden van Engeland en Londen. Als je naar Schotland reist, is dit ook zeker het overwegen waard. Het grote voordeel van deze overtocht in vergelijking met de vorige twee opties is de betaalbaarheid. Je hoeft namelijk geen hut te boeken. 

Caravanreizigers en camperaars opgelet: bespaar meer dan €1000,- 

caravanreizigers en camperaars is deze route een zeer goede keuze omdat je alleen betaalt voor de standaard autotarieven. Dat is een aanbieding die Stenaline altijd heeft op deze route. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, wat op onderstaande afbeelding goed te zien is.

Voordelig tarief caravan op de ferry naar Schotland
Dit is een boeking voor een retour met een auto en caravan via de ferry boekingswebsite Direct Ferries . Hierin komt duidelijk naar voren dat je met een caravan erg goedkoop uit bent op deze route. Dat geldt ook voor campers.

Nachtvaart van 8,5 uur

De nachtvaart is voor Schotland-gangers wat minder interessant omdat deze erg vergelijkbaar is met de eerdere twee opties. De overtocht is wel sneller, maar de reis naar het noorden ook aanzienlijk langer. Een mogelijke reden om voor deze route te kiezen is dat deze ferry pas laat op de avond vertrekt (22:00) en al om 06:30 aankomt!

Kostenindicatie Hoek van Holland-Harwich ferry

De hoogte van de prijzen varieert behoorlijk tussen de dag- en nachtvaart. De prijs begint bij €53,60, maar in de praktijk zal je meestal iets meer betalen. Deze instapprijs geldt namelijk voor een enkele reis voor een voetganger op een dinsdag.

Als we kijken naar een voordelige dagovertocht met een auto en twee passagiers op een dinsdag tijdens het hoogseizoen, dan komt de prijs op €119,80. Een retourreis 's nachts voor twee personen met een auto tijdens het hoogseizoen op een populaire dag kan oplopen tot €513 of zelfs meer.

Verder naar Schotland vanuit de haven van Harwich

Over de weg moet je zeker 7 uur of meer rekenen om vanaf Harwich naar Schotland te reizen.

De trein is ook relatief snel en Stena Line biedt voordelige ferry tickets waarmee je in Nederland en naar Londen ook ‘gratis' kunt reizen. Je kunt vervolgens zelf een ticket boeken naar Schotland. 

We hebben deze treinreis naar Glasgow zelf gemaakt en geboekt via het Britse bedrijf The Trainline. Dit bleek goedkoper te zijn dan wanneer we rechtstreeks bij treinmaatschappij Avanti Westcoast hadden geboekt. Dit komt doordat Trainline software gebruikt om afzonderlijke trajecten tot één lange route te verbinden, wat financieel voordeliger kan uitpakken.

De ferry terminal ligt naast het station Harwich International. Dit station biedt een snelle verbinding naar Londen waar je kunt overstappen op treinen naar Schotland. Ondanks dat Groot-Brittannië naar Nederlandse maatstaven erg langgerekt is, zijn de treinen relatief snel en stoppen ze weinig. 

 Schatting van de reistijd

🚗Haven Harwich ➜ Schotse grens: 7u
🚗Haven Harwich ➜ Edinburgh: 8u 30
🚆Haven Harwich ➜ Edinburgh: 6u 30
🚗Haven Harwich ➜ Glasgow: 8u 15
🚆Haven Harwich ➜ Glasgow: 7u 15

Optie 4: Duinkerken-Dover of Calais-Dover

Als je in jouw schema niet goed 's avonds met de veerboot kunt reizen dan kun je ervoor kiezen om via Duinkerken of Calais naar het Engelse Dover te reizen. Reizen met het openbaar vervoer is omslachtig, maar met de auto is het haalbaar, alhoewel het een behoorlijke rit is.

Duinkerken is vanuit Nederland en België sneller aan te rijden maar zeker Calais-Dover is populair vanwege de lage prijs en korte overtocht. 

Veel sneller maar ook flink duurder, is de autotrein door de kanaaltunnel. Deze optie kun je samen met de ferry's handig op prijs vergelijken in deze module van DirectFerries. 

Schatting van de reistijd

🚗Haven Dover ➜ Schotse grens: 6u 30
🚗Haven Dover ➜ Edinburgh: 8u 30
🚗Haven Dover ➜ Glasgow: 8u

Alternatieven voor de boot naar Schotland

🚅 Met de Eurostar naar Londen en de lokale trein naar Schotland

Reizen met de trein naar Schotland vinden we ook een erg goede optie om te benoemen.

Als je 's ochtends om 06:45 in Amsterdam of om 07:28 op Rotterdam Centraal in de Eurostar trein stapt, dan kun je voor 10:00 (lokale tijd) in London St Pancras zijn. Dit kan al voor €57. Vervolgens kun je via Trainline tickets boeken van Londen naar Schotland. Zo sta je na je overstap in 4u en 30 minuten in Glasgow

Treinkaartjes zijn in Groot-Brittannië misschien iets duurder dan we in Nederland gewend zijn. Wij betaalden op dit traject €122 euro per persoon.   

🛫 Vliegen naar Schotland

Vliegen naar Schotland + een auto of camper huren blijft ook een aantrekkelijk alternatief voor de ferry naar Schotland. Hoewel veel minder milieubewust, gaan er snelle en voordelige vluchten vanuit Nederland naar: Glasgow, Edinburgh, Aberdeen en Inverness. Maatschappijen EasyJet, KLM en British Airways vliegen naar Schotland.

Boek vroegtijdig voor de laagste prijs

De meeste internationale overtochten worden duurder naarmate de boten meer worden geboekt. Als je dus lang wacht, kan de prijs zomaar flink stijgen. DFDS hanteert op de IJmuiden-Newcastle overtocht een vroegboekkorting van 20%.

Praat mee

We zijn erg benieuwd naar jouw vragen of ervaringen. Dus laat zeker even een reactie achter. Wij doen ons best om ook snel te reageren op vragen! 

3 Reacties
 1. Kunnen we boeken van Rotterdam naar harwich en terug vanuit newcastle?

  • Hallo Angelique. Dat is een prima keuze en ook leuk om twee verschillende veerdiensten te nemen! De eerste ferry is van StenaLine en gaat vanaf hoek van Holland naar Harwich. Deze overtocht is beschikbaar als nachtvaart en als (snellere) dagvaart. Vervolgens kun je op je terugreis vanaf Schotland met DFDS tussen Newcastle en IJmuiden reizen. Op de Nederlandse site van DFDS is dit echter niet eenvoudig te boeken, dus kun je dit doen via de Engelse DFDS site. Hier is de iDeal optie echter niet beschikbaar. Je kunt dan wel betalen met Credit Card of Paypal. Als dit ook een probleem vormt, kun je ervoor kiezen om te boeken via een boekingssite als Direct Ferries🔗 of via een Nederlandse reisagent als Overtocht.nl🔗.

 2. Is er geen veerboot direct naar Schotland?

Laat een reactie achter

Alle overtochten die je kunt nemen

Duinkerken ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
75 km
2 uur
Tot 12 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
81.00
Populair
p-o ferries

Rotterdam ⇒ Hull

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
P&O
365 km
12 uur
Tot 7 per week
Met overnachting
Cruiseferry
145.00
Populair
stenaline ferry

Hoek van Holland ⇒ Harwich

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
Stena Line
195 km
6,5 uur, 8,5 uur
Tot 2 per dag
Met overnachting
Cruiseferry
54.00
Populair
dfds

IJmuiden ⇒ Newcastle

Van Nederland 🇳🇱
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
495 km
17 uur
Tot 7 per week
Met overnachting
Cruiseferry
56.00
Populair
PO-ferries-1.png

Calais ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
P&O
42 km
90 min.
tot 10 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
96.00

Calais ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
DFDS
42 km
90 min.
tot 15 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
97.50

Calais ⇒ Dover

Van Frankrijk 🇫🇷
Naar Engeland 🇬🇧
Irish Ferries
42 km
90 min.
Tot 12 per dag
Dag-en-nacht service
Veerboot
90.00

Gebruik de muis om de balk te verschuiven of swipe eenvoudig met je vinger

Ferrygogo.nl
Logo