Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Noorwegen, Zweden en Denemarken in één rondreis? Dit zijn je reisroutes

Op FerryGoGo brengen we overtochten in beeld, onder andere door ze letterlijk in kaart te brengen en ook alternatieven te geven. We schrijven ook gidsen van hoe je naar de verschillende landen kunt reizen. Maar in deze post proberen we ook te bundelen hoe je een rondreis door Scandinavië met een bezoek aan onder meer Kopenhagen, Göteborg en Oslo kunt combineren. Plus welke overtochten je al dan niet kan gebruiken voor je rondreis door Noorwegen, Zweden en/of Denemarken.

We hebben dit dus ook in kaart gebracht. Onder het kaartje volgt een verduidelijking van de routes, omdat zoals je ziet er nogal wat alternatieven mogelijk zijn om deze landen in één roadtrip te vangen.

Goed allereerst zie je links boven de kaart een icoontje. Als je daar op klikt komen de verschillende markers, steden en overtochten in beeld. Klik je daar weer op dan kun je eventueel naar de pagina's met meer informatie op ferrygogo, hoeft niet, kan wel. Hoe dan ook de markers bieden wat meer informatie over de routes.

Zo ziet het er uit als je op het icoontje klikt vervolgens kun je weer op de markers drukken om te zien of er meer info is.

Route 1: Met Denemarken – Zweden, en Noorwegen in één reis.

Van Nederland naar Puttgarden – Rodby en dan Kopenhagen.

We beginnen alle routes vanuit Nederland. Vanuit hier rijden we direct door naar Puttgarden. Vanuit Puttgarden in Duitsland gaat er namelijk een veerboot naar Rodby in Denemarken en vanuit daar kun je in één streep door naar Kopenhagen. Leuk om een paar dagen te verblijven. Op de kaart is dit de meest zuidelijke route. Je reist dan via Sjaelland naar Zweden.

Van Kopenhagen via de Sontbrug of de veerboot naar Zweden

Kopenhagen is tevens een ideale uitvalsbasis voor een oversteek via de Sontbrug naar Malmö of iets noordelijker de ferry van Helsingor (Denemarken) naar Helsingborg (Zweden) een veerboot op het kortste stukje tussen Denemarken en Zweden. Welke route je hier kiest is een beetje afhankelijk van of je één van de twee steden wil bezichtigen. Qua tijd en geld voor de oversteek ontloopt het elkaar niet veel. Malmö en Helsingborg liggen slechts zo'n 65 km uit elkaar.

De meest zuidelijke oversteek gaat via de Sontbrug – bovenin reis je via de korte oversteek Helsingor – Helsingborg.

Richting Göteborg en dan Oslo

De autoroute spreekt voor zich – je reist via zuidwest Zweden omhoog richting Göteborg, hier kan je een paar dagen verblijven en wat bezienswaardigheden uitzoeken. Göteborg is zo'n 3 uur rijden vanuit Malmö en vanuit Göteborg naar Oslo ben je ook een kleine 4 uur onderweg. Genoeg tijd om wat sightseeing te doen.

Wil je Oslo overslaan? Dan kun je ook vanuit Göteborg de veerboot naar Frederikshavn terugpakken. Een overtocht van Stena Line. Dan kom je aan in het uiterste noorden van Denemarken. Vanuit hier kun je terug naar Nederland of via Hirtshals, wat iets naar het oosten ligt weer een veerboot pakken naar andere plekken in Noorwegen, zoals Kristiansand, Stavanger of Bergen.

Vanuit Oslo direct naar Kiel of via Kristiansand naar Hirtshals

Eenmaal aangekomen in Oslo, wil je daar waarschijnlijk een aantal dagen verblijven. Vanuit Oslo weer verder heb je meerdere opties. (1) Er is een directe veerboot terug naar Duitsland: de overtocht Kiel-Oslo van Color Line. Je kan ook (2) langs de kust zuidelijk voortbewegen, dan ga je naar Kristiansand en vanuit daar kun je ook weer een veerboot terug naar Hirtshals in Noord-Denemarken pakken.

Of toch de westelijke doorsteek naar Bergen en Stavanger vanuit Oslo?

Je kan vanuit Oslo ook westelijk doorsteken naar Bergen. Deze rit kost je zo'n 7 uur, en eventueel kun je dan via de veerboot vanuit Bergen, naar Stavanger en vervolgens naar Hirtshals in Denemarken terug varen.

Deze reizen kun je natuurlijk ook omdraaien: dat je bijvoorbeeld vanuit Nederland naar Hirtshals reist, vanaf daar de boot naar Bergen pakt. En vanaf Bergen naar Oslo rijdt, van Oslo weer naar Göteborg, en daar ofwel via Kopenhagen terug ofwel de directe veerboot naar Kiel terug.

Route 2: korte rondreis Zweden en Noorwegen. Kiel – Göteborg – Oslo – Kiel

Heb je wat minder tijd? Maar wil je toch graag Zweden en Noorwegen in één trip combineren dan is ‘Kiel' the place to be. Vanuit hier gaat er namelijk een veerboot naar zowel Göteborg als naar Oslo. Dat betekent dus dat je bijvoorbeeld eerst vanuit Kiel naar Göteborg kunt reizen, dan naar Oslo met de auto of camper door, vanuit waar je weer de veerboot terug naar Kiel pakt. Of natuurlijk precies andersom.

Route 3: de bruggenroute – via de bruggen naar Denemarken, Zweden en Noorwegen en met de veerboot terug.

Over de bruggenroute zullen we binnenkort ook een uitgebreider artikel plaatsen, met hoe het werkt en wat je ongeveer kwijt bent aan tol via deze route. De bruggenroute loopt via Denemarken, je rijdt dan via Kolding en de Storebaelt brug (ook wel grote belt brug) en de Oresundsbrug (Sontbrug) naar Zweden.Vanuit Zweden weer door naar Noorwegen, en vanuit Noorwegen kun je één van de veerboten terug naar Duitsland of Denemarken pakken. Bijvoorbeeld met (1) DFDS naar Kopenhagen of Frederikshavn of naar (2) Kiel vanuit Oslo of vanuit (3) Kristiansand naar Hirtshals. Belangrijk om te weten is dat je dus tol moet betalen op de bruggen.

Zoals je wel ziet zijn er veel verschillende opties. Wat we wel vaker hebben gehoord is dat het ook goedkoper kan zijn om enkeltjes te boeken, natuurlijk niet in alle gevallen zo, maar het is goed om rekening mee te houden.

Welke Scandinavische bestemmingen zie jij het liefst in een rondreis?

Laat het ons weten en dan zoeken we de volgende route binnenkort uit. We hebben ook een reisroute langs Helsinki (Finland), en Stockholm en Göteborg (Zweden) uitgewerkt.

Meer weten over de overtochten naar de specifieke landen:

JW van Tilburg
JW van Tilburg

JW is één van de mede oprichters van FerryGoGo, is gek op eten, drinken en reizen! Zoekt graag gegevens en geschiedenis uit over de vele bestemmingen op FerryGoGo. Moet op één of andere manier altijd weten hoeveel mensen waar wonen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Ferrygogo.nl
Logo