Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Van Denemarken naar Zweden met de veerboot? Of toch liever over de Sontbrug? We hebben de kosten vergeleken.

De brug versus de boot: reis je via Seeland of Kopenhagen in Denemarken naar Zweden? Dan kun je voor ofwel de Sontbrug ofwel de ferry tussen Helsingor en Helsingborg kiezen. Maar wat is nou de beste keuze voor jou? Met de auto, camper of caravan.

De Helsingor-Helsingborg ferry vaart af en aan tussen Denemarken en Zweden. En dat terwijl er niet zo ver vandaan een hypermoderne brug ligt. Dat lijkt toch vrij onlogisch, want waarom zou je voor de veerboot kiezen als je ook over de brug kunt?

Het eenvoudige antwoord is: de Helsingør-Helsingborg ferry is een populaire keuze vanwege de prijs, en op de brug betaal je tol.

De aanleg van lange bruggen en of tunnels vergen zeer hoge investeringen en deze worden vaak terugverdiend met tol. En hoewel het alternatief voor de veerboot wel sneller is, is het ook vaak duurder. Dat geldt ook voor de Sontbrug die dichtbij de Helsingør-helsinborg ligt.  

Zijn de kosten van de Helsingborg ferry écht laag?

Laten we eens kijken naar het verschil met de brug:

 • Een normale personenauto aan boord van de veerboot kost 199DKK (ongeveer €27 euro)
 • Een personenauto over de brug is 455DKK (ongeveer €61)

De brug duurt ongeveer 10 minuten, terwijl de veerboot er 20 minuten over doet.

Daaraan moet wel worden toegevoegd dat je bij een veerboot ook altijd wat extra tijd moet rekenen voor het aan boord gaan. Voor de Helsingor-Helsingborg oversteek bedraagt de minimale check-in 15 minuten, dus in de praktijk wat meer omdat je bijna nooit perfect getimed aankomt.

Maargoed, die €34 lijkt dan alsnog makkelijk in je zak gestoken toch? Toch is de brug in de onderstaande situatie behoorlijk aantrekkelijk.

Reis je via Puttgarden-Rodby? Dan wordt het een ander verhaal

Je keuze verandert misschien als je besluit om via Puttgarden Rodby of Rostock Gedser (vanuit Nederland minder logisch) te reizen. De Puttgarden-Rodby ferry is een hele populaire keuze vanwege de tijdswinst. 

Voor de overtocht van Puttgarden naar Rodby kom je uit bij veerbootmaatschappij Scandlines. Hier kun je ook combinatietickets kopen voor de brug of helsingborg ferry. 

Scandlines heeft 2 populaire verbindingen tussen Duitsland en Denemarken, met deze ferries snijd je een aanzienlijk deel van je ‘normale' reisroute per auto of camper af.

Je kan dus bij Scandlines 3 verschillende alternatieven boeken. Alleen (1) de veerboot van Puttgarden naar Rodby. (2) De veerboot van Puttgarden-Rodby plus ticket voor de Oresund Brug of, (3) de combi tickets van beide veerboten. Puttgarden-Rodby en Helsingor-Helsingborg.

…en nu komt het, en het is misschien wat complex: 

Als je bij Scandlines boekt, dan blijken de combinatietickets van de veerboot Puttgarden-Rodby met de Helsingor-Helsingborg ferry duurder, dan de combi van de brug met Puttgarden-Rodby overtocht. Concreet:

 1. Vanaf prijs Puttgarden-Rødby veerboot = €50,50
 2. Vanaf prijs Puttgarden-Rødby veerboot + Øresund Bridge = €92,50
 3. Vanaf prijs Puttgarden-Rødby veerboot + Helsingør-Helsingborg = €94,50

Scandlines geeft dus een goede korting op combinatietickets voor reizigers die ook over de Sontbrug gaan. Reizigers die de voorkeur geven aan de Helsingor-helsinborg veerdienst, kunnen daarentegen beter apart boeken bij Scandlines en Forsea. 

De twee meest aantrekkelijke opties zijn dus:

 • Puttgarden-Rødby los boeken bij Scandlines (vanaf €50,50)
  en daarna de overtocht Helsingor-Helsingborg los boeken bij Forsea (vanaf €27)
  = totaal: €77,50
 • Puttgarden-Rødby en Øresund Bridge in één keer samen boeken via Scandlines
  = totaal:  €92,50

Doe dit wel tijdig, want naarmate de boten voller raken stijgen de prijzen en dan ben je duurder uit. 

We hebben gekeken naar de prijzen voor normale auto's, maar we weten dat veel mensen naar Scandinavië reizen met camper of caravan. En geldt het dan ook nog?

Campers en caravans 

Voor een gemiddelde camper of caravan met 4 personen kwamen we uit op de volgende kosten: 

 • Gemiddelde camper of auto met caravan Sontbrug: 910DKK €122
 • Gemiddelde camper of auto met caravan veerboot Helsingor-Helsingborg: 769DKK €103

De veerboot is in dit geval dus iets goedkoper dan de brug. 

Maar reis je via Puttgarden-Rodby? Dan geldt ook dat je de veerboten beter los van elkaar kunt boeken. Besluit je via de brug te gaan? Boek dan bij Scandlines in één keer alle tickets. 

 • Puttgarden-Rødby los boeken bij Scandlines (vanaf €122,50)
  en los boeken bij Helsingor-Helsingborg bij Forsea (vanaf €103)
  = totaal: €225,50
 • Puttgarden-Rødby en Øresund Bridge in één keer samen boeken via Scandlines
  = totaal:  €238,50

Kort samengevat: reis je via Puttgarden-Rodby en de brug naar Zweden, bestel dan bij Scandlines je combiticket. Reis je met 2 x de veerboot bestel je tickets dan afzonderlijk via Scandlines en ForSea.

Overigens kun je Noorderlijker in Denemarken ook via Grenaa naar Halmstad in Zweden of via Frederikshavn naar Göteborg.

Jelle van der Bij
Jelle van der Bij

aak kennis met Jelle, de creatieve geest achter FerryGoGo. Zijn reis begon toen hij een reis om de wereld aan het plannen was. Maar er was een probleem – hij kon niet gemakkelijk informatie vinden over veerbootovertochten. Dus besloot Jelle om het heft in eigen handen te nemen en FerryGoGo te creëren. Nu maakt hij het eenvoudig voor toeristen zoals jij om veerbootroutes te vinden en de waterwegen van de wereld te verkennen. Doe mee met Jelle op zijn missie om veerbootreizen een fluitje van een cent te maken met FerryGoGo! 🌍

Geen reacties

Laat een reactie achter

Ferrygogo.nl
Logo