Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Prijzen huurauto’s in Europa dalen (-22%) aanzienlijk

Na het boeken van een accommodatie gaan veel vakantiegangers pas aan de slag met het uitzoeken van vervoer naar locatie en/of vervoer op de vakantiebestemming. Eerder keken we al naar de prijzen voor een overtocht deze zomer, nu is het tijd weer tijd voor de kosten van de huurauto's op populaire vakantiebestemmingen. We hebben overigens onlangs ook de kosten voor een biertje in Europa in kaart gebracht.

Zeker de afgelopen jaren was het handig om al vóór het boeken van je vakantie te kijken naar de prijzen van bijvoorbeeld een huurauto, aangezien die prijzen torenhoog opliepen.

Gelukkig is het tij weer gekeerd, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar prijzen van huurauto's in populaire Europese havensteden. Ten opzichte van 2 jaar geleden is een huurauto in Europa namelijk gemiddeld 22% goedkoper geworden.

Uit het onderzoek bleek dit jaar onder meer dat:

 • De prijzen ten opzichte van 2022 inmiddels Europa breed met 22% gezakt, gemiddeld scheelt dat €24,- per dag. 
 • Ten opzichte van 2019 (5 jaar geleden) is er desalniettemin nog steeds een stijging van 49% te zien, dat komt neer op €33 per dag.
 • Kostte het huren van een kleine auto in 2022 nog gemiddeld €111,- in de onderzochte steden, in 2024 ging het al om €87,- per dag; in 2019 was dit nog €58,-
 • In Spanje zakten de prijzen gemiddeld genomen met bijna €40,- per dag, dat is 39% ten opzichte van 2022, in Frankrijk met 17% en het Verenigd Koninkrijk met 18%.
 • Waar Ierland eerder de hardste stijging in de prijzen zag, zien ze nu de snelste daling. Gemiddeld gingen de prijzen voor een kleine huurauto In Ierland met 60% omlaag ten opzichte van 2 jaar geleden, in Dublin zelfs met 64%. Dat scheelt meer dan €100,- per dag. Ten opzichte van 5 jaar geleden is er nog wel een stijging van 18%
 • Ga je met de veerboot? Dan is de kans aanwezig dat het loont om de auto nu thuis te laten: het meenemen van je eigen auto aan boord van een ferry ook flink in de kosten lopen, en heb je maar enkele dagen een auto nodig dan kan dit flink schelen.
 • Voor een kleine huurauto betaal je aankomende zomer het meest in Noorwegen €138: één van de weinige landen waar de prijzen zijn doorgestegen (+22%). Ook in Duitsland stegen de prijzen, ten opzichte van 2 jaar geleden maar is het nu goedkoper dan 5 jaar geleden.
 • Opvallend is ook het grote verschil tussen Noorwegen en Zweden: waar je in Noorwegen €137 per dag kwijt bent ben je in Zweden zo'n €77 per dag kwijt.
 • In Amsterdam en Rotterdam daalden de prijzen met respectievelijk 33,5% en 26,8% waarmee een huurauto voor een dag je nu rond de €80,- een auto huurt.
 • In de andere bekeken landen en locaties liggen de gemiddelde prijzen veelal tussen de €60,- en €100,- voor een kleine huurauto per dag in het hoogseizoen. Noorwegen is dus de negatieve uitschieter. Hier kan je waarschijnlijk wel het best je camper of auto meer op de ferry nemen. 
 • Huur je een auto voor meerdere dagen dan zal dit de prijs wel drukken.

Jaarlijks onderzoeken we de kosten voor huurauto's bij populaire havensteden en eilanden. Voor dit onderzoek wordt samengewerkt met EasyTerra voor de actuele prijsdata.

Onderstaand zijn per land nog de tabellen van alle locaties en de prijsdata te vinden. Helemaal onderaan vind je zo'n 35 Europese bestemmingen die in kaart zijn gebracht.

Prijs kleine huurauto hoogseizoen in Spanje

In Spanje is een behoorlijke daling te zien over de afgelopen 2 jaar. Was een huurauto 2 jaar geleden gemiddeld nog zo'n €100,- per dag, nu light het in onder meer Barcelona, Santander, Valencia en Bilbao allemaal rond de €60,- een daling van zo'n 39% gemiddeld.

Prijs kleine huurauto hoogseizoen in Frankrijk

In Frankrijk daalden de prijzen minder hard, maar alsnog is ook hier een huurauto bijna €28,- per dag goedkoper dan in 2022. Ten opzichte van 2019 is er nog steeds wel een stijging van 49% zichtbaar.

Dit ben je kwijt in het Verenigd Koninkrijk

Ook in Engeland, Wales en Schotland daalden de prijzen flink, met zo'n 18% over 2 jaar. In de zomer van 2024 ben je in het VK zo'n €94,- per dag kwijt. Onderstaand zie je wat het per stad kost.

Kosten kleine huurauto in Noorwegen het duurst

Noorwegen is een wat vreemde eend in de bijt in het onderzoek. Dit is de enige locatie waar de prijzen stug doorstijgen. Desalniettemin zijn de prijzen in Stavanger en Bergen met respectievelijk €165,- en €155,- wel erg fors. Vermoedelijk kun je naar Noorwegen het best je auto meenemen in plaats van ter plekke huren.

Ook als je de Noorse prijzen afzet tegen bijvoorbeeld de prijzen van huurauto's in Zweden springt het toch wel flink in het oog. In Stockholm kost het bijvoorbeeld €85,- en in Göteborg zo'n €70,- aanzienlijk minder dan in het buurland.

Kosten kleine huurauto in Nederland zelf?

In Amsterdam en Rotterdam daalden de prijzen ook flink ten opzichte van 2 jaar terug. In Amsterdam en Rotterdam zagen we een gemiddelde daling van 30%

In onderstaande tabellen kun je ook zelf op bestemming zoeken, of op landcode en vind je de prijzen van huurauto's voor aanstaande zomer en afgelopen 5 jaar.

Alle prijsdata en informatie is tevens in dit bestand te vinden.

JW van Tilburg
JW van Tilburg

JW is één van de mede oprichters van FerryGoGo, is gek op eten, drinken en reizen! Zoekt graag gegevens en geschiedenis uit over de vele bestemmingen op FerryGoGo. Moet op één of andere manier altijd weten hoeveel mensen waar wonen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Ferrygogo.nl
Logo