โœ“ Plan en boek je perfecte veerboot overtocht!

De beste zitplaatsen op de veerboot om zeeziekte te voorkomen

Zeeziekte komt vaak voor bij mensen die met een veerboot reizen of lange tochten maken op open zee. Dat geldt zeker voor de kleinere en snellere schepen. Het kan variรซren van een ongemakkelijk gevoel tot ernstige misselijkheid. Je kunt dit (enigszins) het beperken door de juiste stoel uit te kiezen.

Kies eerst het juiste type veerboot indien mogelijk

Op sommige routes kun je kiezen tussen een standaard eenromps veerboot en een snellere catamaran. Als je gevoelig bent voor zeeziekte, is het belangrijk om te weten dat een eenrompsboot meestal de stabielere keuze is. Dit komt omdat een eenrompsboot dieper in het water ligt en doorgaans minder vatbaar is voor de snelle, schokkende bewegingen die je bij een catamaran kunt ervaren. Een catamaran is vaak lichter en sneller, maar heeft de neiging meer te bewegen en meer te “stuiteren”.

Hier kun je het beste gaan zitten aan boord

Het midden van de veerboot is meestal het gebied met de minste beweging. Dit komt omdat het centrum van het schip dichter bij het zwaartepunt ligt, waar de beweging minder sterk is in vergelijking met de voorkant (boeg) of de achterkant (hek). Lager in het schip zitten vermindert ook het gevoel van beweging, omdat de lagere dekken minder verticale beweging ervaren dan de hogere dekken.

Een blik op de horizon speelt ook nog mee

Je hebt het vast wel eens gehoord: “Naar de horizon kijken helpt tegen zeeziekte.” Dit is waar, maar zorg ervoor dat je niet intens staart; je moet af en toe naar de horizon kijken zonder je te veel te concentreren. Vanuit het midden en het lagere deel van de veerboot kun je meestal de horizon niet zien, dus je kunt hier ook een stoel bij het raam nemen. Zorg er dan voor dat je niet aan de voorkant zit, maar aan de zijkant van het schip

Om het duidelijker te maken, kun je een kijkje nemen naar de volgende afbeelding. De groene stoelen zijn de beste keuze.

Voorkom een plek naast iemand die zeeziek is

Wist je dat in de buurt zitten van iemand die al zeeziek is, je eigen kans op misselijkheid kan vergroten? Het zien, horen of zelfs ruiken van iemand die zich niet goed voelt, kan een vergelijkbare reactie bij jou oproepen, waardoor het lastiger wordt om je eigen zeeziekte onder controle te houden. Dus zoek een ander plekje, mocht dat het geval zijn.

Uitwaaien op het dek

Op veel veerboten kun je ook naar buiten. Voor sommige mensen helpt het om bovenop het dek te gaan staan in de frisse wind. Dus mocht je misselijk worden op jouw stoel, maak dan een loopje naar het top dek. Maar vermijd dan de voorkant en achterkant van het schip.

Zeeziekte ontstaat vaak doordat de hersenen tegenstrijdige signalen ontvangen van het evenwichtsorgaan (dat beweging waarneemt) en de ogen (die mogelijk dezelfde beweging niet registreren, vooral als je binnen zit en geen zicht naar buiten hebt). Door in het midden en het lagere deel van de veerboot te zitten, verminder je de intensiteit van de beweging die je evenwichtsorgaan waarneemt, wat de kans op zeeziekte kan verkleinen.
Jochem
Geen reacties

Laat een reactie achter

Ferrygogo.nl
Logo