✓ Plan en boek je perfecte veerboot overtocht!

Wadhoppen over de Nederlandse Waddeneilanden

wadhoppen

Het Waddengebied staat sinds 2009 op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is niet zonder reden. Je hebt er namelijk een biologisch ecosysteem dat je alleen aan de Noordzeekusten van Nederland, Duitsland en Denemarken vindt.

Tussen de Noordzee en de Waddenzee vind je in Nederland vijf fantastische eilanden. De pareltjes van de Waddenzee. Stuk voor stuk bieden ze je een oase van rust en ontzettend veel sfeer. Er is nu een geweldige manier om ze allemaal aan te doen en tussendoor de prachtige natuur van het Waddengebied te ontdekken: Wadhoppen. Je leest er hier alles over.

Hoppen over de eilanden, hoe werkt het?

Hoe je wadhop-avontuur er ook uit ziet, je zult altijd eerst de overtocht maken van het vasteland naar één van de Waddeneilanden. Vanaf de wal varen relatief grote veerboten meerdere keren per dag naar de eilanden. Je bent dus vrij flexibel om te kiezen op welk eiland je wilt beginnen. Zo vaar je in circa 20 minuten vanaf Den Helder naar het grootste Waddeneiland Texel. Wil je je wadden hop tour op Vlieland of Terschelling beginnen? Dan maak je de overtocht vanaf Harlingen. Ten noorden van het Friese dorpje Holwerd ligt de aanlegsteiger voor de veerboot naar Ameland en vanaf het Groningse Lauwersoog ga je naar Schiermonnikoog. Beide overtochten duren circa 45 minuten. De tickets kun je het beste van tevoren boeken. Met name in het hoogseizoen komt het vaak voor dat de boot compleet vol is.

Hoppen van wad naar wad

Twee, drie, vier of toch 5 eilanden

Tussen de vijf verschillende Waddeneilanden kun je gebruik maken van diverse directe bootverbindingen. Een zeer populaire verbinding is bijvoorbeeld de Texel – Vlieland verbinding:

Zo ontdek je niet alleen de schoonheden van de eilanden zelf, maar ook die van het schitterende Waddengebied. Je kunt hierbij een eigen planning maken, of voor een arrangement kiezen. Wanneer je je eigen waddenhoptour samenstelt, check dan even goed van tevoren wat de afvaart dagen- en tijden zijn.

Buiten ‘het seizoen' varen namelijk niet alle boten tussen de eilanden. Het gaat hier ook om betrekkelijk kleine veerdiensten, dus reserveren is aan te raden. 

De veerboten tussen de eilanden bieden geen plaats voor gemotoriseerd verkeer en Vlieland en Schiermonnikoog zijn beiden autoluw. Mede om deze reden is het wadhoppen erg geschikt om met de fiets te doen (Let dan wel even op dat het verstandig kan zijn om dit te reserveren, waarover later meer). Een andere reden is dat je op de eilanden prachtig kunt fietsen, dus waarom niet? 

Welke eilanden zijn het best om te mee te pakken?

Als je wilt wadhoppen kun je ervoor kiezen om alle eilanden mee te pakken, of vroegtijdig de boot weer naar het vasteland te pakken. Op deze manier kun je de vakantieduur inkorten tot bijvoorbeeld een week. Wat je voorkeur ook heeft, op de eilanden zelf is ontzettend veel te zien en te beleven. Daarom verdient het de aanbeveling om tijdens het wadhoppen voor twee tot drie overnachtingen per eiland te kiezen.

Een leuke route om te doen is: Texel, Vlieland, Terschelling. Dit zijn goede verbindingen en met name de kleinere boot tussen Texel en Vlieland is avontuurlijk. Een mooie bijkomstigheid is dat zowel Den Helder als Harlingen beschikken over een treinstation waardoor je niet afhankelijk bent van de auto.

Om je alvast op weg te helpen hebben we de verbindingen in kaart gebracht en vind je hieronder nuttige tips en informatie over de veerverbindingen tussen de eilanden. We zijn hierin uitgegaan voor een reis met Texel als eerste eiland. 

Van Den Helder naar Texel

Je begint je waddenhoptour vanaf Den Helder, de thuishaven van de Koninklijke Marine. Aan de overkant van Den Helder ligt het Waddeneiland Texel en aan de oostelijke zijde vind je Balgzand, een uitgestrekte waddenplaat. Je maakt de overtocht op een veerboot van rederij Teso en deze duurt ongeveer 20 minuten. De boot vertrekt op drukke dagen ieder half uur en anders eens per uur. Houd er wel rekening mee dat je vooraf geen plek kunt reserveren. Eenmaal gearriveerd op Texel kun je onder meer De Koog bezoeken. Dit is een zeer geliefde badplaats waar een dagje strand een absolute aanrader is.

Van Texel naar Vlieland

Met waddenveer de Vriendschap kun je onder meer de overtocht maken van Texel naar Vlieland en andersom. Let er op dat dit alleen in het hoogseizoen mogelijk is en voor alleen voetgangers toegankelijk. Wel mag je tijdens een enkele reis Texel-Vlieland een fiets meenemen. Hiervoor wordt veel gekozen door toeristen die per fiets beide eilanden willen ontdekken. De overtocht op zich is bovendien een belevenis op zich. De wadden veerboot is klein en je beleeft een heus avontuur. Vooral wanneer je bij aankomst op Vlieland moet overstappen op een grote strand truck. Deze strand truck voert je over de grootste zandvlakte van het noordwestelijk deel van Europa.

Van Vlieland naar Terschelling

Na je bezoek aan Vlieland kun je met de sneldienst van Rederij Doeksen naar Terschelling, waar zich de Brandaris bevindt. Dit is de oudste vuurtoren van Nederland. Deze overtocht biedt beperkt de mogelijkheid tot het meenemen van fietsen, dus raden we je aan van tevoren te reserveren. Heb je een vouwfiets? Dan mag je deze wel zo mee aan boord nemen, mits de afmetingen maximaal 85 x 60 x 30 centimeter zijn.

Van Terschelling naar Ameland

De moeilijkste overtocht tussen waddeneilanden. Vanaf Terschelling kun je gedurende het hoofdseizoen met de Robbenboot naar Ameland varen. Hoewel de Robbenboot overtochten maakt tussen Terschelling en Ameland, is deze vaardienst doorgaans rondvaartboot. Hierdoor zijn de afvaarten erg beperkt. Op Ameland zelf is eveneens enorm veel te ontdekken en te beleven. Bezoek er de pittoreske dorpjes Buren en Nes of verken de prachtige natuurgebieden. Ook voor fietsliefhebbers heeft Ameland ontzettend veel moois te bieden. Een museum bezoeken? Ook dat kan op Ameland. Ga bijvoorbeeld naar het Maritiem Centrum of het Natuurcentrum.

Van Ameland naar Schiermonnikoog

De Robbenboot brengt je in het hoofdseizoen ook van Ameland naar het laatste Waddeneiland van deze waddenhoproute, Schiermonnikoog. Maar verwacht ook hier geen frequente dienstregeling. In de herfst- en wintermaanden is er überhaupt geen overtocht mogelijk. Een alternatief voor de beperkingen van de Robbenboot is dan de watertaxi van Wagenborg Passagiersdiensten. Ook kiezen veel mensen ervoor om vanaf Terschelling de overtocht naar Harlingen te maken. Vervolgens maken ze een fietstocht langs de schitterende Waddenkust van Harlingen naar Holwerd om van daaruit naar Ameland te hoppen. Op Schiermonnikoog ontdek je een autoluw eiland wat de rustgevende ambiance bijzonder ten goede komt. Schiermonnikoog is een nationaal park op zich en bovendien vind je hier het breedste zandstrand van heel Europa. Kortom, een perfecte afsluiter van een unieke vakantie die waddenhoppen heet.

 

Jelle van der Bij
Jelle van der Bij

Maak kennis met Jelle, de creatieve geest achter FerryGoGo.nl. Zijn reis begon toen hij een reis om de wereld aan het plannen was. Maar er was een probleem – hij kon niet gemakkelijk informatie vinden over veerbootovertochten. Dus besloot Jelle om het heft in eigen handen te nemen en FerryGoGo te creëren. Nu maakt hij het eenvoudig voor toeristen zoals jij om veerbootroutes te vinden en de waterwegen van de wereld te verkennen. Doe mee met Jelle op zijn missie om veerbootreizen een fluitje van een cent te maken met FerryGoGo! 🌍

2 Reacties
  1. Kan je ook naar Rotterumerplaat wadlopen?

Laat een reactie achter

Ferrygogo.nl
Logo