Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Boot naar Vlieland

Van Harlingen naar Vlieland

Stuk tekst over de route informatie tussen de twee havens.

De veerboot van Harlingen naar Vlieland wordt geëxploiteerd door Rederij Doeksen. Er gaan het hele jaar door ferry's op en neer maar in het hoogseizoen zijn er meer afvaarten om uit te kiezen. De overtocht naar Vlieland kun je maken met de reguliere veerdienst de sneldienst, of met een waddentaxi. Voor deze laatste twee opties worden wat extra kosten in rekening gebracht.

Eilandhoppen

Vlieland is ook te bereiken vanaf de buureilanden Texel en Terschelling. Zo kun je meer eilanden bezoeken in je vakantie. 

Deze overtochten zijn enkel te maken als voetganger of fietser. 

Veerboot kaart Vlieland

Gebruik de interactieve kaart om de juiste overtocht en veerbootmaatschappij te vinden. Je kunt inzoomen en uitzoomen en de routes in de havens bekijken.

De veerboot naar Vlieland vertrekt vanaf Harlingen en gaat naar het Dorpje West-Vlieland. Zoals je op het kaartje goed kunt zien, vaart de veerboot niet in een rechte lijn, maar houdt deze de kronkelige vaargeul aan. Aan het einde van de route ga je nog om de zandplaat Richel heen, waarna een mooi uitzocht krijgt op het strand van Vlieland.

Er zijn ook twee routes met Texel en Terschelling. Vanaf deze eilanden kun  je als voetganger (of fietser) je ook naar Vlieland. Vanaf Texel reis je ook een stuk met een strandtruck. 

Overtochten naar Vlieland

Mooie route
waddenveer de vriendschap

Texel ⇒ Vlieland

Van Texel 🇳🇱
naar Vlieland 🇳🇱
De Vriendschap
4 km
1,5 uur
Tot 7 per week
Dagvaart
Voetveer
38.00

Terschelling ⇒ Vlieland

Van Terschelling 🇳🇱
naar Vlieland 🇳🇱
Doeksen
12 km
30 min.
Tot 7 per week
Dagvaart
Sneldienst, Waddentaxi
10.00

Harlingen ⇒ Vlieland

Van Nederland 🇳🇱
naar Vlieland 🇳🇱
Doeksen
27 km
1,5 uur, 50 min
tot 10 per dag
Dagvaart
Sneldienst, Veerboot, Waddentaxi
23.75

Veerbootgids Vlieland

Wie het prachtige Waddeneiland Vlieland wil bezoeken zal zeer waarschijnlijk met één van de veerboten van Doeken naar het eiland gaan. Vanaf het Nederlandse vasteland is dit de enige veerdienst naar het eiland.

Vaartijd Harlingen-Vlieland boot

 • Veerboot:1 uur en 35 minuten
 • Sneldienst: 50 minuten
 • Waddentaxi: 50 minuten

Als je kiest voor de reguliere veerdienst, dan heb je de meeste faciliteiten aan boord. De overtocht is wat langer maar je kunt rustig rondwandelen, wat eten in de restaurants, genieten op het zonnedek of een oogje in het zeil houden in de speelhoek op het familiedek.

Op de sneldienst en de waddentaxi pak je tijdswinst, maar je bent wel veel meer verbonden aan je stoel. 

Dienstregeling Vlieland

 • Vanaf Harlingen kun je reizen tussen 09:05 en 19:05
 • Vanaf Vlieland kun je reizen tussen 06:50 en 16:50

Veel vertrektijden voor de Harlingen-Vlieland veerboot verschillen per dag en zijn daarnaast seizoensafhankelijk. Hierdoor moet je je best even verdiepen in de dienstregeling voordat je deze door hebt. 

Het kan handig zijn om gewoon je gewenste dag van vertrek in de boekingsmodule op de website van Doeksen in te vullen. Je kunt ook de

Hoe lang kun je het beste van tevoren aanwezig zijn?

Het is verstandig om ruim op tijd aanwezig te zijn voor je vertrek. Rederij Doeksen verzoekt passagiers om minstens een half uur voor het vertrek aanwezig te zijn, en je moet uiterlijk 5 minuten voor het vertrek aan boord zijn.

Als je van plan bent om je auto op een van de parkeerterreinen te parkeren, is het slim om hier minstens 20 extra minuten voor in te plannen. Op drukke dagen raden we aan om zelfs 30 extra minuten toe te voegen. De parkeerterreinen bevinden zich op een loopafstand van de terminal, of je kunt gebruikmaken van de pendelbus.

Tickets & Tarieven

Doeksen hanteert verschillende tarieven, zowel voor het hoogseizoen als het laagseizoen, en deze variëren ook afhankelijk van het type veerboot. Daarnaast zijn er diverse tarieven voor kinderen, volwassenen en 65-plussers. Als je van plan bent om een auto mee te nemen, wordt de prijs bepaald op basis van de lengte van de auto en eventuele extra's zoals een dakkoffer of een fietsenrek.

Het is aan te raden om tickets van tevoren online te bestellen, zodat je verzekerd bent van een plaats op de gewenste overtocht. Desondanks is het ook mogelijk om een ticket te kopen bij het loket of via de kaartjesautomaat in de haven. Dit is doorgaans prima op rustige dagen, maar als het drukker wordt, bestaat het risico dat de boot volgeboekt raakt.

🧾 Overzicht tarieven overtocht Harlingen-Vlieland

Bagage en huisdieren

Elke individuele passagier heeft de mogelijkheid om maximaal twee stuks ruimbagage mee te nemen zonder extra kosten, zolang deze voldoen aan afmetingen tot 85x60x30 cm (naast hun handbagage). Als je extra bagage wilt meenemen, dien je een aanvullend bagage-ticket aan te schaffen.

Voor het vervoer van fietsen, fietskarren, kindersteps en vouwfietsen, worden kosten in rekening gebracht, tenzij ze compact opgevouwen kunnen worden. Fietsen zijn niet toegestaan op de sneldienst, behalve op de route tussen Terschelling en Vlieland.

Een rolstoel, scootmobiel of driewieler voor mindervaliden kan kosteloos worden meegenomen.

Zowel op de veerboot als op de snelle boot zijn honden van harte welkom en mogen ze zonder extra kosten mee. Er is geen noodzaak om een ticket te reserveren voor je trouwe metgezel. Houd er echter rekening mee dat de hond geen zitplaats mag innemen.

🧳Tarieven voor bagage

Haven Harlingen

Vertrekhaven Harlingen ligt vlak ten noorden van de afsluitdijk. In deze oude en gezellige Friese stad vertrekken de boten naar zowel Vlieland als Terschelling.

📍 Adres veerhaven: Waddenpromenade 5 8861 NT Harlingen (Google Maps)

Parkeren in Harlingen

Als je per auto naar Harlingen afreist, dan wordt de haven goed aangegeven. Verreweg de meeste mensen zullen hun auto achterlaten in de haven aangezien je een vergunning nodig hebt om Vlieland met een auto op te komen. Daarom zijn er een aantal grote parkeerterreinen waar je langer kunt parkeren. Als je van tevoren online reserveert, dan ben je verzekerd van een goede plek. De verdere parkeerplaatsen zijn een flink stuk wandelen maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een pendelbus. Plan wel wat extra tijd in voor je vervoer van parkeerplaats naar ferry-terminal, zeker als je wat verder weg staat.

🅿️ reserveer online via Parkeren in Harlingen

Met het openbaar vervoer naar Harlingen haven

Een goed alternatief voor de auto is de bus of trein naar de veerhaven. Vanuit Leeuwarden gaat er een directe trein naar Harlingen. Het station ligt maar een heel klein stukje lopen van de veerhaven.

🚍 Maak gebruik van voordelige bus- en treinkaartjes

Veerhaven Vlieland

De veerdienst kom aan in het dorpje Oost-Vlieland. Vanaf de veerboot wandel je zo de dorpsstraat in. Dat is prettig, want je kunt als bezoeker van het eiland geen auto meenemen, Vlieland is namelijk autoluw. 

📍 Adres veerhaven: Havenweg 8 8899 BB Vlieland (Google Maps)

Afhankelijk van de bestemming kun je te voet, per fiets, met de bus of met een taxi verder reizen. Op het eiland zijn er ook diensten die de bagage naar de gewenste locatie brengen. Je kunt hiervoor informeren bij jouw logies verstrekker of dit van tevoren boeken.

Fietsen zijn overigens ook het beste van tevoren reserveren. Zeelen fietsverhuur ligt aan de haven. Maar je kunt ook prima terecht bij andere fietsverhuurders op het eiland. Zij zetten de fietsen vaak voor je klaar bij de veerboot.

🚲 Zeelen fiestverhuur ligt dicht bij de haven

Watertaxi van Harlingen naar Vlieland

Het bedrijf De Bazuin in Harlingen exploiteert enkele watertaxi's. Het is een relatief dure overtocht maar op zich wel te doen als je met een grotere groep bent. Voor bijvoorbeeld groepen vrienden, families of zakelijke uitstapjes is de watertaxi echt wel een leuke optie om te overwegen. 

We hopen dat je een goed beeld hebt gekregen van de mogelijke veerdiensten naar Vlieland. We hebben de reis zelf meermaals gemaakt op zowel de reguliere veerboot als de sneldienst. En hoewel het alweer een flinke tijd geleden is, zijn we ook vanaf Texel naar Vlieland gereisd. 

Praat mee

We zijn erg benieuwd naar jouw vragen of ervaringen. Dus laat zeker even een reactie achter. Wij doen ons best om ook snel te reageren op vragen! 

2 Reacties
 1. Beste veerdienst.
  In de zomer van 2024 moet ik een bruidstaart afleveren op een bruiloft op Vlieland. Hiervoor heb ik mijn auto nodig.
  Het bruidspaar wist mij te vertellen dat er een ontheffing geregeld kan worden voor de kosten van het meenemen van mijn auto op de ferry. Het gaat om de reis Harlingen – Vlieland, en weer terug op dezelfde dag.

  Graag hoor ik wat de mogelijkheden zijn!
  Vriendelijke groet

  Ine Paauw

Laat een reactie achter

Alle overtochten naar de Wadden

Holwerd ⇒ Ameland

Van Nederland 🇳🇱
Naar Ameland 🇳🇱
Wagenborg
8 km
20 min., 50 min
tot 19 per dag
Dagvaart
Sneldienst, Veerboot
15.05
Mooie route
waddenveer de vriendschap

Texel ⇒ Vlieland

Van Texel 🇳🇱
naar Vlieland 🇳🇱
De Vriendschap
4 km
1,5 uur
Tot 7 per week
Dagvaart
Voetveer
38.00

Terschelling ⇒ Vlieland

Van Terschelling 🇳🇱
naar Vlieland 🇳🇱
Doeksen
12 km
30 min.
Tot 7 per week
Dagvaart
Sneldienst, Waddentaxi
10.00

Lauwersoog ⇒ Schiermonnikoog

Van Nederland 🇳🇱
Naar Schiermonnikoog 🇳🇱
Wagenborg
9 km
20 min., 45 min
Tot 6 per dag
Dagvaart
Sneldienst, Veerboot
15.40

Ameland ⇒ Terschelling

Van Ameland 🇳🇱
Naar Terschelling 🇳🇱
MS Zeehond, Robbenboot
37 km
2,5 uur
Tot 7 per week
Dagvaart
Rondvaartboot
28.00

Terschelling ⇒ Ameland

Van Terschelling 🇳🇱
Naar Ameland 🇳🇱
Robbenboot
37 km
2,5 uur
Tot 7 per week
Dagvaart
Rondvaartboot
28.00

Harlingen ⇒ Vlieland

Van Nederland 🇳🇱
naar Vlieland 🇳🇱
Doeksen
27 km
1,5 uur, 50 min
tot 10 per dag
Dagvaart
Sneldienst, Veerboot, Waddentaxi
23.75

Schiermonnikoog ⇒ Ameland

Van Schiermonnikoog 🇳🇱
Naar Ameland 🇳🇱
Robbenboot
37 km
2,5 uur
Tot 7 per week
Dagvaart
Rondvaartboot
28.00

Harlingen ⇒ Terschelling

Van Nederland 🇳🇱
Naar Terschelling 🇳🇱
Doeksen
25 km
2 uur
Tot 4 per dag
Dagvaart
Sneldienst, Veerboot, Waddentaxi
30.00

Ameland ⇒ Schiermonnikoog

Van Ameland 🇳🇱
Naar Schiermonnikoog 🇳🇱
Robbenboot
37 km
2,5 uur
Tot 7 per week
Dagvaart
Rondvaartboot
28.00

Den Helder ⇒ Texel

Van Nederland 🇳🇱
Naar Texel 🇳🇱
Teso
5 km
20 min.
tot 23 per dag
Dagvaart
Veerboot
3.00

Vlieland ⇒ Terschelling

Van Vlieland 🇳🇱
Naar Terschelling 🇳🇱
Doeksen
12 km
30 min.
Tot 7 per week
Dagvaart
Sneldienst, Waddentaxi
10.00
Mooie route
waddenveer de vriendschap

Vlieland ⇒ Texel

Van Vlieland 🇳🇱
Naar Texel 🇳🇱
De Vriendschap
4 km
1,5 uur
Tot 7 per week
Dagvaart
Voetveer
38.00

Gebruik de muis om de balk te verschuiven of swipe eenvoudig met je vinger

Ferrygogo.nl
Logo