Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Onderzoek: dit betaal je gemiddeld voor een overtocht, in totaal en per kilometer

14-6-2024 Update
We deden ook dit jaar weer onderzoek naar de prijzen van de overtochten in Europa: https://ferrygogo.nl/kosten-overtocht-ferry-totaal-en-per-km/

De lente staat om de hoek en steeds meer mensen zijn hun vakantie aan het boeken. Met het piekseizoen in het vooruitzicht hebben we onderzocht wat de kosten zijn voor een vakantie met eigen auto en veerboot. We hebben een selectie gemaakt van 34 populaire ferry verbindingen in en vanuit Europa.

Omdat het moeilijk is om prijzen van ferry's onderling te vergelijken omdat het over verschillende bestemmingen, overtochten en veelal dynamische prijzen gaat, hebben we nadrukkelijk gekeken naar de totaalprijs van een overtocht met auto en 2 personen in het hoogseizoen van 1 tot 8 juli.

Uit de data zijn met dit vaste kader prijzen uit te zoeken. Deze zijn we vervolgens onder meer gaan terugrekenen naar prijzen per kilometer. Dan geeft het wel een goed inzicht en interessante data. sommigen wat meer in de lijn van verwachting dan anderen.

Alle prijzen zijn uitgezocht tussen 15 en 17 maart 2023. Vervolgens is er onder meer gekeken naar de totale afstand van de overtocht en bekeken wat een overtocht gemiddeld per kilometer kost.

Enkele conclusies uit het onderzoek:

  • Als we kijken naar de gemiddelde internationale overtocht van +/- 600 km ben je zo’n €1060 kwijt voor een langere internationale overtocht (>150 km) voor 2 personen met hut en een auto in het hoogseizoen (1 tot 8 juli);
  • Dat is omgerekend €0,97 per kilometer bij de overtochten met overnachting.
  • Kijk je naar kortere internationale overtochten (<150 km), dan ben je flink meer kwijt per kilometer; ruim €2,36.
  • De duurste internationale korte overtocht in het onderzoek is die van Helsingor naar Helsingborg of vice versa met €11,60 per kilometer, de brug is echter nog duurder
  • Voor binnenlandse overtochten in Europa betaal je gemiddeld zo’n €2,30 per kilometer met auto, zonder auto €1,41
  • In Nederland is de overtocht naar Texel met 2 personen het meest voordelig, zowel bij prijs per kilometer als totaalprijs. Dat wijkt af van het grotere plaatje in Europa, waarbij de kortere afstanden vaak relatief duurder zijn. Dit komt onder meer omdat TESO nog steeds in handen van de eilanders en is geen winstoogmerk heeft.

We hebben tijdens het uitzoeken van de prijzen nadrukkelijk gekeken naar de prijs in het hoogseizoen (1 tot 8 juli) voor een overtocht met 2 personen + een auto en in het geval van langere overtochten met een hut.

In het onderzoek van FerryGoGo is er gekeken naar 34 overtochten vanuit Europa, voor een aantal overtochten is gekeken naar de prijs met hut en overnachting omdat het langere overtochten zijn (>150 km). Ook is er gekeken naar enkele wat kortere internationale overtochten (<150 km) en hoe die zich tot elkaar verhouden wat betreft prijs en prijs per kilometer.

Verder zijn ook binnenlandse overtochten onderling met elkaar vergeleken, zowel met, als zonder auto, omdat niet op alle overtochten een auto mogelijk is.

Het meenemen van een auto is over de afgelopen jaren een stuk interessanter geworden, omdat de huurprijzen op vakantiebestemmingen flink zijn gestegen.[1]Dit kost het huren van een auto op vakantie, FerryGoGo.com

Overtochten met overnachting

Kijk je bijvoorbeeld naar overtochten inclusief overnachting (> 150 km) dan kom je op een gemiddelde van €0,97 per kilometer uit. Dan gaat het dus om een overtocht met z’n tweeën plus een auto.

De langste overtocht  waar we naar hebben gekeken is hemelsbreed 1519 kilometer en is de boot naar IJsland vanuit Denemarken. Daar betaal je bijna €2800,- voor de reis wat neerkomt op zo’n €0,92 per kilometer. (heen en weer)

Interessant is ook om bijvoorbeeld de overtochten naar Noorwegen te vergelijken vanuit Nederlands perspectief. Je kan vanuit Eemshaven naar Kristiansand, maar je zou ook via Kiel (Duitsland) naar Oslo kunnen gaan.

Eemshaven Kristiansand is hemelsbreed 528 km en kost in ons voorbeeld €1505,-. Kiel-Oslo is hemelsbreed 617 km en kost €1556,- dat komt neer op respectievelijk €1,42 en €1,26 per kilometer. 

De duurste internationale overtocht per kilometer is ook meteen weer de kortste; de afstand en de prijs per kilometer hebben dus nadrukkelijk de grootste invloed op elkaar bij een overtocht met de ferry. Rostock Trelleborg is in dit onderzoek de internationale overtocht die per kilometer gemiddeld het duurste is met €1,74 per kilometer voor 2 personen + auto bij een overtocht van 151 kilometer

Populaire internationale overtochten

Wanneer je kijkt naar wat kortere populaire internationale overtochten (<150 km) zien we dat de gemiddelde prijs in het hoogseizoen €300,- bedraagt. De prijs per kilometer loopt dan al snel op tot ruim €2,36 per kilometer met 2 personen en een auto. 

De relatief duurste internationale overtocht is ook de kortste: Helsingor-Helsingborg - dat is ook in de lijn der verwachting. Hoe korter de overtocht, hoe minder efficiënt, hoe duurder. Ondanks dat het de duurste per kilometer is, is het dan wel weer de goedkoopste in totaalprijs bij de internationale overtochten.

De bekendste korte internationale overtocht is waarschijnlijk die van Calais naar Dover. In het hoogseizoen betaal je voor die overtocht €188,- voor 2 personen en een auto. Dat is omgerekend ongeveer €2,35 per kilometer.

Binnenlandse veerdiensten vergeleken.

Bij de binnenlandse overtochten is het interessant om de prijzen in Nederland en in het buitenland te vergelijken. De ticketprijzen voor de veerboten in Nederland lijken altijd hoog, maar zijn ze dat ook? 

Kijk je wederom naar het hoogseizoen dan ben je op de verbinding van Den Helder naar Texel €39,- kwijt, voor Harlingen-Terschelling €245,- en voor Holwerd-Ameland €149,55.

Enorme verschillen die wel enigzins zijn te relativeren door het verschil in afstand en aantal te varen kilometers.

Als je de Nederlandse prijzen vergelijkt met de andere binnenlandse overtochten dan zie je toch wel dat de prijzen in Nederland relatief hoog liggen. 

De gemiddelde prijs per kilometer voor 2 personen + een auto is in Nederland €5,86 per kilometer.  Europees gezien is de prijs per kilometer gemiddeld €2,21. Een flink verschil, waarvan een deel te verklaren is door het ‘omvaren’ via de vaargeulen naar de Waddeneilanden en de relatief langere overtochten in het buitenland, maar dan nog blijft het verschil groot.

De gemiddelde prijs per kilometer in Nederland zonder auto van de verschillende veerboten samen is €1,52. Internationaal is daar de prijs €1,41 per kilometer. Dit gaat dus nog steeds om 2 personen, maar zonder auto. Daar dus geen noemenswaardige verschillen tussen de Nederlandse binnenlandse overtochten en andere Europese binnenlandse ferry’s.

Opvallend is dat Den Helder - Texel als goedkoopste uit de bus komt, met een prijs van €0,50 per kilometer. Verrassend omdat het de kortste verbinding is, gezien alle andere uitkomsten is dit tegen de lijn der verwachting in. 

Alle data die we hebben uitgezocht is tevens te vinden in dit overzicht.

Bronnen

JW van Tilburg
JW van Tilburg

JW is één van de mede oprichters van FerryGoGo, is gek op eten, drinken en reizen! Zoekt graag gegevens en geschiedenis uit over de vele bestemmingen op FerryGoGo. Moet op één of andere manier altijd weten hoeveel mensen waar wonen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Ferrygogo.nl
Logo