Ons veerbootavontuur: van Denemarken naar Zweden en terug!

“We gaan gewoon even snel naar Kopenhagen.”
Dat was het idee voordat we aan dit veerbootavontuur begonnen.
“Maar als we daar toch zijn, kunnen we net zo goed de brug naar Zweden nemen.
Vanuit Zweden kunnen we dan terug naar Denemarken via de overtocht van Helsingborg naar Helsingør. Op die manier zien we ook nog een stukje van Zweden.”
Zoals je al kunt merken, beleefden we weer een geweldig veerbootavontuur, waarbij we tijdens onze reis naar Kopenhagen zoveel mogelijk veerbootkilometers hebben gemaakt. In deze blog neem ik je mee!
Rijden van Nederland naar Puttgarden, Duitsland
Vroeg op maandagochtend vertrokken wij – Bram en Robbert – vanaf het FerryGoGo-kantoor in Zeist, op weg naar Duitsland. De wegen waren rustig: nauwelijks vertragingen en, iets dat zeldzaam is in Duitsland, weinig wegwerkzaamheden, dus geen ‘Staugefahr’ (filegevaar).

Na ongeveer 6,5 uur rijden kwamen we aan in Puttgarden. Vanaf daar namen we onze eerste veerboot naar Denemarken – specifiek naar Rødby.
Bij aankomst in Puttgarden viel ons meteen één ding op: een enorme hypermarkt. Niet zomaar een supermarkt, maar een gigantische drankwinkel. Deze ‘bordershop’ beslaat meerdere verdiepingen en is gericht op Denen die goedkope alcohol in Duitsland willen inslaan.

De honderden winkelwagentjes en de enorme parkeerterreinen verraden dat dit een populaire plek is…
Veerbootovertocht: Puttgarden–Rødby met Scandlines
Tijd om in te checken! Na ongeveer 20 minuten reden we de veerboot van Scandlines op, die de route Puttgarden–Rødby verzorgt. De veerboot was schoon en had een restaurant en een klein winkeltje aan boord. Terwijl we aan boord gingen, begon de zon net onder te gaan. We haalden snel twee koude biertjes en proostten op het dek op een geweldig begin van ons veerbootavontuur.



Natuurlijk hebben we ook wat prachtig beeldmateriaal vastgelegd, aangezien we deze overtocht maakten om onze kennis uit te breiden voor de website PuttgardenRodby.nl.
Overnachting in Denemarken
Na ongeveer 45 minuten kwamen we aan in de haven van Rødby. We verlieten de haven en vervolgden onze reis naar Kopenhagen, een rit van ongeveer anderhalf uur. Eenmaal in Kopenhagen checkten we in bij ons hotel (Hotel Danmark) en besloten we te gaan dineren bij een nabijgelegen restaurant (Restaurant Rio Bravo), een leuke western-stijl plek waar we genoten van een heerlijke burger.
Van Denemarken naar Zweden via de Øresundbrug
De volgende ochtend, na een goed ontbijt in het hotel, namen we de brug van Denemarken naar Zweden. We hadden vooraf een ticket gekocht voor de Øresundbrug.
Oeps: zodra we de brug opreden, merkten we dat het zonlicht niet meewerkte voor het maken van opnames en foto's. Dus besloten we direct terug te rijden. En eerlijk is eerlijk – is dit geen prachtig gezicht?

Veerboot van Helsingborg (Zweden) naar Helsingør (Denemarken)
Eenmaal terug in Zweden (ja, we moesten weer terug), vervolgden we onze reis met de auto richting Helsingborg. Deze keer wilden we eindelijk de veerboot tussen Helsingør en Helsingborg!
Na ongeveer 50 minuten kwamen we aan in een klein ‘universiteitsstadje'. We hadden al een ticket gekocht bij Öresundslinjen (de vervoerder op deze route), maar we arriveerden twee uur eerder dan gepland.
Een belangrijke les (voor ons): kies voor de ‘Standard'-tickets.
Hoewel ze ‘standaard’ klinken, zijn dit eigenlijk premiumtickets die je een flexibiliteit van 8 uur geven wat betreft je aankomsttijd. Omdat wij deze optie niet hadden, moesten we kiezen: of een paar uur wachten, of een nieuw ticket kopen. Aangezien we die middag terug moesten zijn in Kopenhagen, besloten we een nieuw ticket te kopen.

Na een korte wachttijd konden we de veerboot oprijden. De veerboot was vrij klein, maar had wel een restaurant en een supermarkt. Leuk weetje: ongeveer 10 minuten na vertrek kwam er een omroepbericht dat we de grens van Zweden naar Denemarken waren overgestoken, wat betekende dat alcohol nu goedkoper was in de supermarkt aan boord.

Bezienswaardigheden in Kopenhagen
Na de overtocht reden we terug naar waar we die ochtend begonnen waren: Kopenhagen! Slechts 45 minuten later waren we weer bij het hotel en besloten we een ontspannen wandeling te maken. De zon scheen (al was het erg koud), dus het was perfect weer om de stad te verkennen.
Kopenhagen is een schone en prachtige stad. We bezochten een aantal van de bekende bezienswaardigheden:
- De Kleine Zeemeermin (een zeemeerminbeeld in de haven)
- Tivoli (het oudste pretpark van Europa)
- Nyhavn (de kleurrijke huizen)
Naast deze attracties genoten we vooral van het gewoon in de stad zijn. We dwaalden door winkelstraten en lunchten aan het water.



Na onze wandeling keerden we terug naar het hotel. Tussen 17:00 en 18:00 uur boden ze gratis wijnproeverijen aan, wat een perfect excuus was om even op te warmen. Later bestelden we nog een biertje, en toen werd meteen duidelijk waarom de bordershop in Puttgarden zo populair is – we betaalden €18 voor twee tapbiertjes van Carlsberg! 🤯
Laatste dag: Veerboot Gedser–Rostock
De volgende dag was het tijd om naar huis te gaan. Na het ontbijt checkten we uit en reden we naar Gedser, waar we de veerboot van Gedser naar Rostock zouden nemen. Gedser is een piepklein havenstadje. Er is maar één supermarkt – en dat is het zo'n beetje.
Omdat we veel te vroeg waren, kochten we wat snacks en liepen wat rond in het dorp. Om de tijd te doden, verkenden we de Scandlines-terminal en maakten wat foto’s.

Aan boord met Scandlines
Na een tijdje checkten we in en konden we al snel de Scandlines-veerboot oprijden. De veerboot had alle voorzieningen die je maar nodig zou kunnen hebben, waaronder:
- Een restaurant
- Cafés
- Starbucks
- Een speelruimte voor kinderen
- Verschillende zitgedeeltes
Er was ook een All-Inclusive buffetruimte. Met speciale tickets kon je hier tijdens de hele overtocht zitten en onbeperkt genieten van eten en drinken.

Omdat het weer een prachtige dag was, besloten we veel opnames te maken op het dek voor onze websites. We reisden met de Scandlines Berlin, een schip dat – naast fossiele brandstof – ook windenergie gebruikt als krachtbron. Vanaf het dek konden we het enorme ‘rotorzeil’ zien draaien. Wat een indrukwekkend staaltje techniek!

Tijdens onze overtocht vond er zelfs een legeroefening plaats aan boord. Dat was fascinerend om te zien en stiekem ook een beetje spannend vanaf het dek!

Terugrit van Rostock naar Nederland
Na een overtocht van twee uur (normaal duurt deze 1,5 uur, maar we hadden tegenwind) kwamen we aan in Rostock. Vanaf daar reden we terug naar Nederland. Na een rit van zeven uur kwamen we thuis – moe, maar voldaan en met een enorme verzameling prachtige opnames. Rechtstreeks ons bed in, want we konden niet wachten om onze foto’s en video’s op onze website te zetten!
De redactie van FerryGoGo schrijft reisgidsen en creëert route-ideeën voor reizen per veerboot, en biedt daarnaast alles wat interessant is voor reizigers en toeristen.