Alle internationale ferry routes  Vind je ideale veerdienst en ontdek Europa met gemak!   Plan en boek je perfecte overtocht – eenvoudig, snel, en betrouwbaar

Mag de hond mee op de ferry? Zo werkt het

Kan de hond mee op vakantie als je met de veerboot gaat?

Bij het plannen van een reis over het water kan de vraag nog al eens voorkomen of je trouwe viervoeter of ander huisdier mee kan en mag. Het goede nieuws, in veel gevallen kan je hond mee. Er zijn vanzelfsprekend wel voorwaarden waaraan je moet voldoen.

In dit artikel geven we antwoord in op de volgende vragen over huisdieren en/of honden op ferries:

 1. Mag je hond mee op de veerboot?;
 2. Aan welke voorwaarden je dan moet voldoen?;
 3. Bij welke ferry maatschappij het wel of niet mag;
 4. Hoe je de reis voor je moet zien, de hond aan boord (kennel, hondendek)?;
 5. Hoe het zit met het hondenpaspoort?;
 6. Welke vaccinaties er bijvoorbeeld vereist zijn?
 7. Verder kunnen de regels per land verschillen;
 8. En ook kunnen de kosten per maatschappij verschillen.
 9. We hebben ook specifiek de regels voor honden op de veerboot naar Engeland nog uitgezocht.

Mag de hond mee op de veerboot?

Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden, in veel gevallen is het antwoord hierop: ja, onder voorwaarden. Veel van de ferry maatschappijen hebben een beperkt aantal huisdiervriendelijke hutten en bijvoorbeeld een speciaal aangewezen hondendek. In de regel zijn honden welkom, maar zeker niet overal.

Bij veel van de maatschappijen kun je wel informatie vinden over of de hond mee mag. Bij bijvoorbeeld DFDS heb je huisdiervriendelijke hutten, deze kunnen alleen telefonisch gereserveerd worden[1]Huisdiervriendelijke hutten, DFDS.com. Hetzelfde geldt voor P&O, Stena Line en veel van de andere maatschappijen.

In veel gevallen hebben de honden geen toegang tot de publieke ruimtes, maar is er bijvoorbeeld een specifiek aangewezen gebied of dek waar de hond wel mag komen en uitgelaten kan worden.

Wanneer je met je hond op reis gaat bedenk dan ook tot het vaak wel tot maximum 2 honden per hut gaat.

Neem ruim van te voren – minimaal 4 maanden – contact op met je dierenarts om te bespreken aan welke voorwaarden je hond moet voldoen om mee te mogen op reis, ook omdat dit kan verschillen per bestemming. Of neem een kijk je op LICG.nl wat betreft invoereisen.

Ook het ras van je hond kan van belang zijn. In veel landen mogen bijvoorbeeld pitbulls niet mee. In onder meer Frankrijk zijn ook kruisingen van staffordshire terriërs, mastiffs boerboels, tosa, en rottweilers niet welkom, en ook in Noorwegen gelden grotendeels dezelfde regels wat betreffen hondenrassen als voor Frankrijk. In de UK zijn ook niet alle honden welkom. De verboden honden voor de UK staan hier.

Onderaan dit artikel bespreken we specifiek de regels voor honden mee naar Engeland / het VK.

Voor hulphonden zijn er aparte regels, die mogen in vrijwel alle gevallen bijvoorbeeld wél overal aan boord komen. Hulphonden worden in feite gelijkgesteld aan normale reizigers.

Voorwaarden voor het reizen met je hond of huisdier per boot

De honden / huisdieren moeten:

 • Beschikken over een geldig (Europees) dierenpaspoort;
 • Gechipt zijn: wil je je hond of huisdier meenemen dan moet deze gechipt zijn en vastgelegd zijn in reisdocumenten[2]Reizen met huisdieren, DFDS.com, bijvoorbeeld het dierenpaspoort.
 • Ingeënt zijn: in ieder geval ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës) met bewijs. Voorwaarden voor vaccinaties kunnen per land verschillen, maar bedenk ook dat de vaccinatie vaak in moet werken en je dan nog niet mag reizen met je huisdier.
 • Vaak voor honden: een lintwormbehandeling voor dat de hond mee gaat op reis naar een ander land. Ook dit dient vaak te worden vastgelegd in het paspoort.
 • Ras van de hond: het ras van de hond kan van belang zijn bij het land van bestemming. In veel landen zijn bijvoorbeeld pitbulls niet welkom. Daar lees je onder meer meer over bij het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren en de NVMA.[3]met hond of kat op reis binnen de EU, NVWA.nl
 • Aansprakelijkheidsverzekering: in veel Europese landen is het verplicht om hier over te beschikken.
Op vrijwel alle overtochten mag je hond dus mee. Belangrijk zijn dus met name de voorwaarden waar je aan moet voldoen, zoals het hondenpaspoort, de chip en de inentingen. Per land kunnen er nog aanvullende eisen worden gesteld. Maar in hoofdlijnen is het antwoord op de vraag, mag de hond mee aan boord; ja, onder voorwaarden.

Bij welke ferry maatschappijen mag je hond mee aan boord?

Mits je hond voldoet aan de basisvoorwaarden zoals in bezit zijn van een hondenpaspoort, en gechipt en ingeënt is mag je hond onder meer mee aan boord bij overtochten van onder andere de onderstaande ferry maatschappijen, met bijgevoegd ook de specifieke informatie pagina's over het reizen met honden

Je hond is onder voorwaarden welkom bij:

 • DFDS – informatie over het reizen met honden bij DFDS vind je op deze pagina. DFDS vaart onder meer op Calais – Dover, IJmuiden – Newcastle, Kopenhagen – Oslo
 • Stena Line – bij Stena Line kan je de informatie over reizen met honden vinden op deze pagina. Stena Line vaart onder meer op Hoek van Holland – Harwich, Frederikshavn – Göteborg, Kiel – Göteborg.
 • P&O Ferries – bij P&O Ferries kun je de aanvullende voorwaarden voor het reizen met huisdieren hier vinden. Met P&O Ferries kan je viervoeter onder meer op vakantie naar Hull, een minicruise maken of van Calais naar Dover.
 • Holland Norway Lines – HNL vaart op de route tussen Eemshaven en Kristiansand. Bij HNL kun je ook de hond meenemen aan boord. Meer informatie daarover vind je bij de FAQ van HNL.
 • Corsica Ferries – Bij Corsica Ferries is je hond ook welkom en zijn er specifieke hutten waar je welkom bent met je hond. De regels voor het meenemen van je hond bij Corsica Ferries lees je hier.
 • MobyLines – ook bij MobyLines zijn dieren welkom – de informatie van Moby Lines vind je hier.
 • Finnlines – Bij Finnlines ligt er zelfs een boomstronk op het aangewezen uitlaat- en wandeldek.
 • Color Line – Bij Color Line moet de hond in de auto of in de kooi op het auto blijven tijdens de gehele overtocht. Reserveren bij voorkeur telefonisch. Voor langere overtochten zouden we dit afraden aangezien de hond de kooi of auto niet mag verlaten. Je leest hier meer over Honden aan boord bij Color Line.
 • Fjordline – Bij Fjordline kunnen honden ook mee. Voor €13 heb je een honden kennel en kleine honden mogen voor €7 mee in de auto. Er zijn aan boord van de MS Stavangerfjord en de MS Bergensfjord ook speciale hutten waar honden zijn toegestaan. Meer over reizen met honden bij Fjordline lees je ook hier.
 • Armas – Bij Armas mag je maximaal een hond van 10 kg meenemen.
 • Tallink Silja – Tallink Silja lines heeft speciale huisdier hutten en / of kennels aan boord. (€16,- per huisdier tussen Finland en Zweden. €13,- tussen Zweden en de Baltische staten, bij nachtelijke overtochten €26,- maximaal 3 huisdieren per overtocht). Op de Baltic Princess is zelfs een zandbak te vinden voor de huisdieren.
Bij de overtocht van Hoek van Holland – Harwich met Stena Line kan de hond of in de auto of camper blijven, of in één van de kennels aan boord. Daarmee wijkt Stena Line enigszins af van andere ferry maatschappijen. Daar mogen honden vaak bij het baasje blijven op aangewezen plekken op de schepen. Ook Color Line is vrij strikt wat betreft het meenemen van honden en mogelijkheden.

Er zijn specifieke regels voor hulphonden – in vrijwel alle gevallen zijn hulphonden overal welkom. Ook hoef je niet te betalen voor het meebrengen van je hulphond.

Hoe werkt het? Kennel? Diervriendelijke hutten? Hondendek?

Bij kortere overtochten is het vaak een kwestie van de hond bij je houden gedurende de overtocht, bij bijvoorbeeld Calais en Dover is er in beide havens een speciaal gedeelte voor de huisdieren om even de pootjes te strekken.

Op de korte overtochten wordt er in het algemeen verwacht dat de hond in de auto blijft of bij de baas in de speciale aangewezen lounges met huisdieren.

Zorg er bij deze korte overtochten zonder hut voor dat de hond ruim van te voren heeft gegeten; i.v.m. zeeziekte en kort van te voren nog even een plasje heeft gedaan.

Bij de langere overtochten, met bijvoorbeeld een nachtovertocht zijn er vaak diervriendelijke hutten aanwezig. Ook is er dan een specifiek aangewezen hondendek waar de hond uitgelaten kan worden. In veel gevallen zijn de honden alleen welkom op deze specifiek aangewezen plekken en de diervriendelijke hutten.

Voor het reserveren van de diervriendelijke hutten is het vaak het handigste om telefonisch contact op te nemen met de rederij die je op het oog hebt voor de overtocht. In sommige gevallen kun je zelfs alleen telefonisch boeken.

Hondenpaspoort voor reizen

Ga je op vakantie of op reis en wil je de hond meenemen? Dan heb je binnen en buiten de EU een dierenpaspoort / hondenpaspoort nodig[4]mag mijn kat of hond mee op vakantie, Rijksoverheid.nl. Heb je nog geen hondenpaspoort? Deze kun je aanvragen bij een officiële dierenarts.

Wanneer je met de hond door Europa wil gaan reizen heb je naast het Europees huisdierenpaspoort ook een chip ter identificatie nodig. De meeste honden worden gechipt en geregistreerd binnen 7 weken na geboorte, dubbelcheck dit wel voor vertrek. Het chippen van de hond kan bij de dierenarts

Vaar je naar het Verenigd Koninkrijk met je huisdier? Dan kan het zijn dat je huisdier bij aankomst wordt onderworpen aan een inspectie door de DEFRA[5]Bringing your pet dog to Great Britain, Gov.uk

Vaccinaties en behandelingen voor op reis

Dan de verplichte inentingen en behandelingen: ga je op reis met je hond dan moet deze zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës). Uiterlijk 21 dagen voor vertrek dient de inenting voltooid te zijn. Honden moeten ook in veel gevallen behandeld zijn tegen de vossenlintworm.

Is de hond jonger dan 12 weken? Dan zijn ze te jong om ingeënt te zijn tegen rabiës en mogen ze dus nog niet op reis.

Regels honden per land

De regels voor het meenemen van je hond kunnen per land enigszins verschillen. In grote lijnen zijn er 4 dingen waar je aan moet denken: 1. hondenpaspoort, 2. Gechipt zijn, 3. Ingeënt / gevaccineerd zijn, 4. lintwormbehandeling.

In sommige landen liggen er restricties op specifieke rassen en kruisingen. Deze uitzonderingen kun je per land overzichtelijk vinden in deze uitgebreide lijst met invoereisen per land in Europa.

Wat kost het om je hond mee aan boord van de veerboot te nemen?

Afsluitend moeten we het dan nog over de kosten hebben die je betaalt voor het meebrengen van Fikkie aan boord. In sommige gevallen betaal je een extra toeslag voor het boeken van een huisdiervriendelijke hut, en vaak betaal je ook een ticket voor de hond, behalve dus bij hulphonden. In onderstaande tabel vind je een overzicht met de kosten per hond voor een enkeltje.

Reizen met hond

MaatschappijOvertochtKosten hond
Color LineAlle overtochten€12 (in auto) €18 (in kennel)
Corsica FerriesAlle routes€17
DFDSCalais - Dover€18
DFDSDuinkerken - Dover€18
DFDSIJmuiden - Newcastle€32
FjordlineHirthals - Noorwegen routes€7 (in auto) - €13 (in kennel)
HNL Eemshaven - Kristiansand€30
MobylinesAlle overtochten€15,-
P&O FerriesCalais - Dover€15
P&O FerriesRotterdam - Hull €26
Stena LineHoek van Holland - Harwich€18
Tallink SiljaHelsinki - Talinn€13 - €26 (bij nacht overtocht)
Tallink SiljaStockholm - Tallin & Stockholm - Riga€16

Leuk om te weten!

 • In de diervriendelijke hutten ligt vaak een vinylvloer of tapijt om het aangenaam te maken voor je hond.
 • Op sommige ferries is het zelfs zo dat er boomstronken zijn geplaatst waar de honden tegen aan kunnen plassen.

Tips en ervaringen?

Heb jij nog tips voor het reizen met de hond per ferry? Dan zijn we erg benieuwd. Ook naar de ervaringen van onze bezoekers over hoe het reizen per veerboot met de hond al dan niet beviel zijn we benieuwd. We zouden het dan ook zeker waarderen als jullie je ervaring willen delen.

Aanvullende informatie voor reizen met honden:

Hond mee naar Engeland op de veerboot

De regels voor de hond mee op de veerboot naar Engeland hebben we eerder specifiek uitgewerkt

Het goede nieuws? Bij alle veerboten naar Engeland mag jouw hond mag mee aan boord! Voor de nachtelijke overtochten zijn er zelfs speciale huisdiervriendelijke hutten. Wel moet je een aantal zaken van te voren regelen: denk bijvoorbeeld aan een Rabiës vaccinatie en een hondenpaspoort waar we eerder over spraken.

Invoereisen hond mee naar Engeland

Je moet aan de volgende eisen voldoen wil je jouw hond (of kat of fret) meenemen naar Engeland:[6]https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit/huisdieren-meenemen-van-en-naar-verenigd-koninkrijk-na-de-brexit

 1. De hond moet gechipt zijn (Let op: doe dit vóór de rabiësvaccinatie!)
 2. Laat de hond inenten tegen rabiës (hondsdolheid). De eerste rabiësvaccinatie moet minstens 21 dagen voor vertrek zijn gegeven
 3. Zorg voor een geldig Europees dierenpaspoort
 4. De hond heeft een behandeling tegen lintworm nodig. Dit moet kort voor vertrek (tussen 1-5 dagen voor binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk)
 5. Vul een verklaring in dat je jouw huisdier in Engeland niet overdraagt aan een nieuwe eigenaar [7]https://www.gov.uk/government/publications/pet-travel-declaration-for-the-non-commercial-movement-of-animals
Maak ruim van te voren -zo’n vier maanden voor vertrek– een afspraak bij de dierenarts voor inentingen, chip, dierenpaspoort en een lintworm behandeling.

Verboden honden Verenigd Koninkrijk

Deze hondenrassen mogen Engeland niet in: [8]https://www.gov.uk/control-dog-public/banned-dogs

 • Pit Bull Terrier
 • Japanese Tosa
 • Dogo Argentino
 • Fila Brasileiro

Let op: ook dieren jonger dan 15 weken zijn niet toegestaan.

Stena Line regels voor honden. Hoek van Holland – Harwich

Veel Nederlanders maken gebruik van de boot tussen Hoek van Holland en Harwich. Op deze route varen de boten van Stena Line.

Op de schepen van Stena Line mag je jouw hond gewoon meenemen! Wanneer je met de auto of camper reist mag je maximaal 5 honden meenemen. Je kunt de hond in de auto laten tijdens de overtocht, je krijgt een gekleurd label aan de auto waarmee duidelijk is dat je een huisdier vervoert. Let er wel op dat het autodek wordt afgesloten tijdens de overtocht en je alleen in overleg met het personeel mag checken hoe het met je hond gaat. Wanneer je een kennel reserveert is het makkelijker om een bezoekje te brengen.

Wie te voet reist mag maximaal 3 honden mee. Je bent dan verplicht een kennel of een huisdiervriendelijke hut te reserveren. Aan boord van de ferry is een (kleine) uitlaatruimte in geval van hoge nood. De hond is niet welkom in het restaurant, de bar of de winkel. [9]https://www.stenaline.nl/klantenservice/voorafgaand-aan-de-reis/mag-ik-mijn-huisdier-meenemen

Wat kost het?

Een hond meenemen aan boord van Stena Line kost 21 euro. Voor het verblijf in een kennel betaal je 3 euro extra. Wanneer je een huisdiervriendelijke hut boekt betaal je geen extra kosten voor de hond.

DFDS regels voor honden. Calais/ Duinkerken – Dover

DFDS vaart tussen Calais – Dover en Duinkerken – Dover. Dit zijn korte vaarroutes en de hond moet in de auto blijven tijdens de overtocht. Het autodek is gesloten wanneer het schip vaart. Wil je graag checken of alles goed gaat? Overleg dit dan met het personeel aan boord: dat doe je bij het Guest Service Center.[10]https://www.dfds.com/nl-nl/overtochten-passagiers/reisinformatie/reizen-met-huisdieren

Wat kost het?

Voor 18 euro neem jij je hond mee over het Kanaal naar Engeland

DFDS regels voor honden. IJmuiden – Newcastle

Wil je met de hond op de veerboot naar Newcastle? Dan kun je kiezen voor het zogenaamde ‘Pet Hotel’ , een ruime kennel met een etens- en drinkbak en een kraan. Je kunt je hond hier bezoeken wanneer je wilt. In een speciale zone op het dek kun je jouw hond uitlaten. Wellicht boek je liever een huisdiervriendelijke hut, zodat je de hele reis samen kunt zijn. De huisdiervriendelijke hut is bedoeld voor 4 personen en maximaal 2 honden.

Wat kost het?

Voor een hondenticket naar Newcastle betaal je 33 euro.

P&O Ferries regels voor honden. Calais – Dover

De hond is welkom aan boord bij P&O Ferries. Op de korte overtocht tussen Calais en Dover blijft hij in principe in de auto, tenzij je de Pet Lounge [11]https://www.poferries.com/nl/onze-routes/calais-naar-dover/aan-boord/pet-lounge reserveert. In deze ruimte kun je comfortabel verblijven samen met je hond, de eigen hondenmand neerzetten, wat te eten en drinken krijgen en een frisse neus halen op het hondendek.

Wat kost het?

Voor 15 euro mag je huisdier mee aan boord naar Dover. Wil je ook toegang tot de Pet Lounge, dan  betaal je 12 euro p.p. extra.

P&O Ferries regels voor honden. Rotterdam – Hull

Op de boot van P&O Ferries van Rotterdam naar Hull zijn er hond vriendelijke hutten. Op deze lange overtocht is het prettig om samen met je trouwe viervoeter te kunnen reizen. De speciale huisdierhutten zijn gelegen vlakbij het uitlaatterrein voor honden.[12]https://www.poferries.com/nl/onze-routes/rotterdam-naar-hull/hondvriendelijke-hutten De hond mag niet op andere plekken van het schip komen.

Wat kost het om de hond meer naar Engeland te nemen?

Voor een hond vriendelijke hut betaal je ongeveer 30 euro extra.

Extra tips hond aan boord van de ferry

 • Laat je hond uit vlak voordat je aan boord gaat;
 • Geef je hond een uur voordat je aan boord gaat geen eten meer, ze kunnen zeeziek worden;
 • Zorg voor water en frisse lucht in de auto;
Voor hulphonden en geleidhonden geldt een uitzondering. Zij mogen altijd (gratis) mee en hebben wél toegang tot de publieke ruimtes aan boord op de veerboot richting Engeland.

Tref ruim op tijd de voorbereidingen en regel de benodigde papieren. Zo verloopt de grenscontrole vlekkeloos en gaan jullie een onbezorgde vakantie tegemoet!

Bronnen

Bronnen
1 Huisdiervriendelijke hutten, DFDS.com
2 Reizen met huisdieren, DFDS.com
3 met hond of kat op reis binnen de EU, NVWA.nl
4 mag mijn kat of hond mee op vakantie, Rijksoverheid.nl
5 Bringing your pet dog to Great Britain, Gov.uk
6 https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit/huisdieren-meenemen-van-en-naar-verenigd-koninkrijk-na-de-brexit
7 https://www.gov.uk/government/publications/pet-travel-declaration-for-the-non-commercial-movement-of-animals
8 https://www.gov.uk/control-dog-public/banned-dogs
9 https://www.stenaline.nl/klantenservice/voorafgaand-aan-de-reis/mag-ik-mijn-huisdier-meenemen
10 https://www.dfds.com/nl-nl/overtochten-passagiers/reisinformatie/reizen-met-huisdieren
11 https://www.poferries.com/nl/onze-routes/calais-naar-dover/aan-boord/pet-lounge
12 https://www.poferries.com/nl/onze-routes/rotterdam-naar-hull/hondvriendelijke-hutten
JW van Tilburg
JW van Tilburg

JW is één van de mede oprichters van FerryGoGo, is gek op eten, drinken en reizen! Zoekt graag gegevens en geschiedenis uit over de vele bestemmingen op FerryGoGo. Moet op één of andere manier altijd weten hoeveel mensen waar wonen.

3 Reacties
 1. Wow, voor het eerst dat ik zo een duidelijke gids zie over honden aan boord van ferry schepen, fantastisch werk.

 2. Als je een teckel hebt die op de schoot meegaat, moet je dan ook 32 Euro betalen bij DFDS? bij een Sint-bernard kan ik het wel begrijpen, maar voor mijn teckel?

Laat een reactie achter

Ferrygogo.nl
Logo